Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Μαϊος 2014 15:00

«Ξεχασμένες όψεις της Πρέβεζας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης

Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας, στο πλαίσιο συμμετοχής της στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014, φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης τη φωτογραφική περιοδική έκθεση με τίτλο «Ξεχασμένες όψεις της Πρέβεζας», με υλικό προερχόμενο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα».

DSC08400

Το Σάββατο 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία προλόγισε η κα Βικτωρία Παπαγεωργίου, μιλώντας για τις χαμένες, σήμερα, όψεις της Πρέβεζας. Η Προϊσταμένη της Εφορείας κα Χριστίνα Μερκούρη απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενη στη σημασία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και ακολούθησε ξενάγηση από τις αρχαιολόγους Αθηνά Κωνσταντάκη και Πολυξένη Μπάρκα σε δυο επιλεγμένα αντικείμενα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την έκθεση και χαρακτηρίζονται για τη διαχρονικότητα και τις εναλλαγές στη χρήση τους• προέρχονται από τη Νικόπολη, κατά την οθωμανική περίοδο επαναχρησιμοποιήθηκαν στο κάστρο και το τζαμί του Αγίου Ανδρέα και σήμερα εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση του μουσείου.

Από αυτά τα δυο αντικείμενα, ένα ρωμαϊκό φάτνωμα και ένα δίζωνο κορινθιακό κιονόκρανο, το δεύτερο έχει επιλεχθεί να αποτελέσει το επόμενο «αντικείμενο του μήνα»* στην ψηφιακή παρουσία του μουσείο στο διαδίκτυο.

DSC08357

Μια Φωτογραφία, χίλιες λέξεις!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης προτρέπει τους πολίτες να πάρουν τη φωτογραφική μηχανή ή το κινητό τους και λαμβάνοντας υπόψη τη θεματολογία της φωτογραφικής έκθεσης να αναζητήσουν και να φωτογραφίσουν τις Ξεχασμένες όψεις της Πρέβεζας, όπως είναι σήμερα…

Βασικές ενότητες είναι οι:

 Κάστρο και Τζαμί του Αγίου Ανδρέα

 “Παραλία Πρεβέζης…”

 “Περί υγείας…”

 Αγορά

 Άλλες Κοινότητες

 Καθημερινή ζωή

Η φωτογραφική έκθεση θα παραμείνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης για ένα μήνα, από τις 17.05.2014 έως τις 17.06.2014 και θα εμπλουτίζεται διαρκώς μέσα από νέες φωτογραφίες του σήμερα, που θα προσκομίσουν οι επισκέπτες. Αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας παράλληλης έκθεσης, στην οποία -ιδωμένη από την ίδια γωνία λήψης, εάν είναι δυνατό- θα αποτυπώνεται η σύγχρονη πραγματικότητα με τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί αλλοιώνοντας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό όψεις της παλιάς Πρέβεζας.

Οι επισκέπτες – φωτογράφοι του σήμερα μπορούν να αφήνουν το φωτογραφικό υλικό σε φάκελο στην είσοδο του Μουσείου αναγράφοντας τα στοιχεία τους

• οι φωτογραφίες θα τοποθετούνται κατάλληλα από τους επιμελητές της έκθεσης, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της το υλικό θα επιστραφεί στον κάτοχό του.

«Κάθε συμμετοχή είναι μια ανάμνηση» (Salvador Dali)

Πληροφορίες: κ. Πολυξένη Μπάρκα, τηλ. 2682.0.89890 (ΛΓ΄ ΕΠΚΑ) & 2682.0.89892 (Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης).

Η Προϊσταμένη της Εφορείας, Χριστίνα Μερκούρη – αρχαιολόγος.