Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 16:53

Ο Πρεβεζάνος Νεομάρτυρας Άγιος Χρήστος

 

prevezanos-martyras

Αυτή την εβδομάδα σας παρουσιάζουμε το βιβλίο του Μιχάλη Κ. Τσώλη «Ο Πρεβεζάνος Νεομάρτυρας Άγιος Χρήστος» (2009- Εκδόσεις Νόηση).

 

Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου:

 

«Ο συγγραφέας αφού αναφέρεται αρχικά στη φανέρωση του επί αιώνες κεκρυμμένου Νεομάρτυρος, καταγομένου από την Πρέβεζα και ναυκλήρου το επάγγελμα, ιστορεί εν συνεχεία τα του βίου των μαρτυρίων του και του συγκλονιστικού τέλους του επί της πυράς.

Ήταν 5 Αυγούστου του 1668 όταν τον κάψανε οι Τούρκοι ζωντανό στη νήσο Κω, επειδή αρνήθηκε ν' αλλαξοπιστήσει και επειδή γενναιόφρονα ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό.

Κατά την ώρα του μαρτυρίου του Χριστιανοί και Μωαμεθανοί είδαν θαυμαστά σημάδια θείας ευαρέσκειας. Κινούμενες ακτίνες ουράνιου φωτός σαν αστραπές φώτιζαν το πρόσωπο του Νεομάρτυρα...

 

Κείμενο από το οπισθόφυλλο:

 

Ο Πρεβεζάνος νεομάρτυρας Άγιος Χρήστος, θωρακισμένος με την δύναμη του Ζωοποιού Σταυρού, με πίστη φλογερή, «ζέων αγάπης Χριστού υπέρ Χριστού», ως γενναίος στρατιώτης Του ομολογεί:

Ο Σταυρός είναι το ανίκητο όπλο για μας τους Χριστιανούς. Τον μισούν αλλά και τον τρέμουν οι δαίμονες και οι αντίχριστοι σταυρομάχοι. Εμείς όμως οι πιστοί, τον τιμούμε, τον προσκυνούμε και ψάλλουμε:

«Ο Σταυρός Σου, Κύριε, ζωή και ανάστασις υπάρχει τω λαώ Σου»

 

 

Πηγή: http://www.noisi.info