Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 16:08

"Η αδελφή μου" σήμερα από την ΚΛΠ-Τα ονόματα των νικητών

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας συνεχίζει τις προβολές της την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 9.00 μ.μ. με την ταινία

Η αδελφή μου

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ Ursula Meier

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 100 λεπτά

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Kacey Mottet Klein Lea Seydoux, Martin Compston Gillian Anderson, Jean-Francois Stevenin

Οι νικητές που κεδίζουν δύο μονές προσκλήσεις είναι οι Χρήστος Μπ. και Θάλεια Δ.

 

lenfant-den-haute

Στη βιομηχανική περιοχή, κάτω από ένα πολυτελές θέρετρο της Ελβετίας, όπου το σκι είναι η βασική ατραξιόν, ζει ο 12χρονος Simon (Kacey Mottet Klein) με την 25χρονη αδελφή του, Louise (Lea Seydoux). Κάθε μέρα, παίρνει το τελεφερίκ προς το θέρετρο για να κλέψει είδη εξοπλισμού από τους πλούσιους επισκέπτες και να τα πουλήσει προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην. Η πανέμορφη πλην ανώριμη αδερφή του, ανίκανη να φροντίσει τον εαυτό της, επαναπαύεται στην "επιχείρηση" του μικρού της αδερφού. Όταν όμως τα πράγματα σκουρύνουν και έρθει η στιγμή που κάποιος πρέπει να αναλάβει πραγματικά την ευθύνη, η σχέση τους θα κλονιστεί, ενώ ένα θαμμένο μυστικό τους βγαίνει στην επιφάνεια και τους φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα. Η μόνη διέξοδος πλέον είναι εκεί ψηλά στις χιονισμένες βουνοπλαγιές.

Η Γαλλοελβετή σκηνοθέτης Ursula Meier, γνωστή και ως η διάδοχος των αδελφών Dardenne, επιστρέφει μετά το «Home», διηγούμενη μια σπαρακτική ιστορία κοινωνικής επιβίωσης. Η ταινία έλαβε Ειδική Μνεία στη φετινή Berlinale και αποτελεί την πρόταση της Ελβετίας για τα επερχόμενα Oscar στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Στις Ελβετικές Αλπεις, εκεί όπου οι ανέμελοι προύχοντες επιδίδονται σε διάφορες αθλοπαιδιές, η Meier τοποθετεί την καθημερινότητα του μικρού Simon, η οποία αν και αποδίδεται σε πολλά σημεία με ιδιαίτερο χιούμορ και γλυκύτητα, δεν παύει να είναι τραγική. Είναι δώδεκα χρονών - και όπως φαίνεται ορφανός - αλλά συμπεριφέρεται σαν τριαντάρης που γνωρίζει την πιάτσα και έχει ρουφήξει τη ζωή από το μεδούλι. Η αδερφή του, από την άλλη, φαίνεται να βιώνει μια παρατεταμένη και έντονη εφηβεία, παντελώς ανήμπορη να σταθεί στα πόδια της αλλά και να βοηθήσει έστω και στοιχειωδώς το Simon.

Η απόλυτη απώλεια της αθωότητας, η μοναξιά, η έννοια της οικογένειας αλλά και οι βαθιές κοινωνικές αντιθέσεις φαίνεται να είναι ζητήματα που προβληματίζουν τη Meier. Και καταφέρνει με επιτυχία να μεταφέρει αυτούς τους προβληματισμούς και στο θεατή, ο οποίος δεν μπορεί παρά να νιώσει το στομάχι του να σφίγγεται βλέποντας πόσο άδικη μπορεί να είναι η ζωή για κάποιον, όσο μελοδραματικό και αν αυτό ακούγεται. Ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος της ταινίας, ακριβώς όταν πιστεύεις ότι η ιστορία έχει αρχίσει να εξαντλείται, έρχεται η ανατροπή που σε βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στην ψυχοσύνθεση των ηρώων. Στα ατού της ταινίας είναι και οι εξαιρετικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών, με το μικρό Kacey Mottet Klein να δίνει ρέστα και τη Lea Seydoux να ξεφεύγει επιτέλους από το ρόλο της διακοσμητικής γλάστρας. Σε ρόλο - έκπληξη θα δείτε και μια "φίλη" από τα παλιά.

Λιτή και χωρίς εξωραϊσμούς, ενίοτε σοκαριστική, το «L' enfant d' en haut» είναι μια γλυκόπικρη ματιά στα outsiders μιας οικονομικά εύρωστης γωνιάς του πλανήτη.

www.cinemanews.gr

 

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας (11.00 μ.μ)

Ευχαριστούμε τον Μάνθο Δέσκα (Donald) και τον Γιώργο Τζίμα για την προσφορά τους