Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 10:11

"The Post: Απαγορευμένα Μυστικά" σήμερα από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

The Post

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στις 21:15

Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας

Οι δύο νικητές που κερδίζουν από μια μονή πρόσκληση είναι η Ράνια Τ. και ο Γιάννης Ν. οι οποίοι θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά.

Πολιτικό Θρίλερ
Διάρκεια: 115'
Σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ
Πρωταγωνιστούν : Μέριλ Στριπ, Τομ Χανκς, Τρέισι Λετς, Σάρα Πόλσον, Μπομπ Όντενκερκ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κάνει ακτιβισμό υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, αντιπολίτευση στη διακυβέρνηση Τραμπ και μια αφοπλιστική φεμινιστική διακήρυξη, όλα στη συσκευασία μιας συναρπαστικής, φτιαγμένης με ισόποση οργή και μαεστρία, που το καθιστά υπόδειγμα «καλλιτεχνικού» χολιγουντιανού σινεμά.

Απόλυτα επίκαιρο, μια και η σχέση κυβέρνησης Τραμπ - Τύπου είναι τόσο εχθρική όσο επί εποχής Νίξον. Το 1971 η εκδότρια της οικονομικά στριμωγμένη «Washington Post» πρέπει να αποφασίσει αν θα δημοσιεύσει μια απόρρητη κυβερνητική έκθεση πάνω στον πόλεμο του Βιετνάμ, ρισκάροντας έτσι το μέλλον της εφημερίδας της. Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν μέχρι την περιπετειώδη δημοσίευσή τους και την «ενηλικίωση» της εκδότριας­ Κάθριν Γκράχαμ ως δυναμικής και ανεξάρτητης προσωπικότητας σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

Σε άλλη μία αφοπλιστική ερμηνεία, γεμάτη μετρημένες σιωπές, κομπιάσματα και διακριτικά αμήχανες κινήσεις, η Μέριλ Στριπ υποδύεται την καλοαναθρεμμένη αστή, η οποία το 1963 βρέθηκε ξαφνικά, μετά την αυτοκτονία του εκδότη συζύγου της, επικεφαλής της «Washington Post». Οκτώ χρόνια αργότερα κι ενώ –χωρίς η ίδια να ελέγχει απόλυτα το διοι­κητικό συμβούλιο της εταιρείας– ο εκδοτικός όμιλος ετοιμάζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, οι ανταγωνιστές «New York Times» δημοσιεύουν ένα πολύκροτο άρθρο πάνω σε μια απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου, η οποία αποκαλύπτει τις «βρόμικες» πρακτικές της αμερικανικής εμπλοκής στο Βιετνάμ, αποδεδειγμένα καταδικασμένης να αποτύχει. Η κυβέρνηση Νίξον αντιδρά και πετυχαίνει δικαστική απόφαση προσωρινής απαγόρευσης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι 7.000 σελίδες της έκθεσης φτάνουν στα χέρια του διευθυντή της «Post» Μπέντζαμιν Μπράντλι. Μέχρι το άκρως ριψοκίνδυνο «τυπωθήτω» όμως θα μεσολαβήσουν πολλά.

Έχοντας στα χέρια του μια άρτια παραγωγή που αναπαριστά στην εντέλεια την εποχή, ένα πρωτοκλασάτο πρωταγωνιστικό επιτελείο κι ένα σενάριο το οποίο αναμειγνύει σε ιδανικές δόσεις τα συστατικά ενός πολιτικού θρίλερ, ενός ψυχολογικού δράματος κι ενός ιστορικού ντοκουμέντου, ο Σπίλμπεργκ υπογράφει το μοντέρνο «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» κι ένα κομψοτέχνημα του αφηγηματικά ασυναγώνιστου χολιγουντιανού σινεμά. Όπου μέσα του βρίσκεις την πιο ξεκάθαρη, πολυδοκιμασμένη και άκρως αποτελεσματική δραματουργική συνταγή, τις ιδιοφυείς διηγηματικές πρακτικές που επί δύο ολόκληρες ώρες δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα, την αγωνία, τη συγκίνηση, τον (φιλελεύθερο) ήρωα της διπλανής πόρτας, την αληθινή ιστορία (πάντα από την πλευρά των νικητών) και, φυσικά, τη λεπτομερή επεξήγηση-διδαχή γιατί και πώς (τα λογύδρια του «πατριώτη» Ντάνιελ Έλσμπεργκ και της κ. Μπράντλι).

Υστέρα από απόφαση το νέου Δ.Σ. και στο πλαίσιο της προσφοράς στο κοινό της Πρέβεζας οι μαθητές και οι άνεργοι θα μπορούν με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας να παρακολουθούν δωρεάν τις ταινίες.
Για το υπόλοιπο κοινό που αγαπάει το σινεμά η τιμή εισόδου έχει οριστεί στα 6 ευρώ και μειωμένο για τους φοιτητές στα 4 ευρώ.

Πολυμέσα