Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 15:27

"Ο Νότος" από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας με την ευγενική προσφορά της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Ινστιτούτου Θερβάντες παρουσιάζει 2 ταινίες από τον ισπανικό κινηματογράφο.

Ταινία πρώτη: Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου ώρα 21.00

Ο Νότος (El Sur)

Διάρκεια 93' του Βικτόρ Ερίθε

Πρωταγωνιστούν: ΟΜΕΡΟ ΑΝΤΟΝΟΥΤΙ, ΙΚΛΑΡ ΜΠΟΛΕΝ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΣΙΠ

Η μικρή Εστρέγια μεγαλώνει μέσα στον κόσμο των μεγάλων που άγονται και φέρονται από άγνωστα για κείνη κίνητρα. Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την ανασφάλεια της χαμένης εστίας, την εξορία και τον ξεριζωμό, λόγω του Εμφυλίου, περνά την παιδική της ηλικία. Μακριά από το «Νότο», που τον γνωρίζει μόνο μέσω των καρτ ποστάλς που της στέλνει η νταντά του πατέρα Μιλάγκρος. Πώς είναι το «σπίτι» και γιατί φύγανε από εκεί είναι τα βασανιστικά ερωτήματα που επιζητούν άμεσες απαντήσεις! Η καθημερινότητα κυλά αβίαστα και αδιατάρακτα σχεδόν, αλλά κάτω από το πέπλο της κρύβονται πολύ βαθιά συναισθήματα και γεγονότα που απλά υπαινίσσονται. Ποιος γνωρίζει τα πραγματικά κίνητρα των πράξεων ή των παραλείψεων των χαρακτήρων;

Ο Βίκτορ Ερίθε είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση τελειομανούς κινηματογραφιστή! Μαιτρ της ατμόσφαιρας, μας οδηγεί βήμα βήμα και με μικρές δόσεις μέσα από μια φαινομενικά συνηθισμένη ηθογραφία στην αναζήτηση της ταυτότητας και του προσανατολισμού του ατόμου στον κόσμο της μοναξιάς και της αποξένωσης.

Τεχνικώς η ταινία είναι άψογη και αισθητικώς πανέμορφη. Η χρήση των μέσων είναι λιτή, απέριττη σχεδόν και κατά το μέγιστο αποτελεσματική. Μας εισάγει στον μαγικό, στην αρχή, ειδυλλιακό μικρόκοσμο του κοριτσιού, που αρχίζει να πλαταίνει και να απλώνεται περιλαμβάνοντας ευρύτερες συνεχώς έννοιες, όπως μιας προγενέστερης ερωτικής ιστορίας του πατέρα ή της ισπανικής κοινωνίας μετά τον Εμφύλιο. Σαν να ξεκινά από το κέντρο, που αντιπροσωπεύει την ατομικότητα, και να επεκτείνεται ως μια όλο και ευρύτερη περιφέρεια κατανόησης και ανακάλυψης του κοινωνικού ιστού και της λειτουργίας του. Οι χρόνοι και οι στιγμές, οι σιωπές και οι ήχοι αποτελούν μια σπάνιας τελειότητας σύνθεση, τόσο απλής που ειλικρινά «καθηλώνει» μπροστά στη μαγεία της.

Η ταινία θα προβληθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας με ελεύθερη είσοδο