Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 15:39

Ειδοποιητήρια με απειλές κατασχέσεων στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ-Θέμα χρόνου να φτάσουν και στην Πρέβεζα

«Αδίστακτη επίθεση» από μεριάς της κυβέρνησης, λίγες μόλις ημέρες μετά τις εκλογές, καταγγέλλουν οφειλέτες του ΟΑΕΕ, καθώς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ξεκίνησε «κυνήγι» με ειδοποιητήρια κατασχέσεων, ακόμα και για ποσά που «παρανόμως» περιλαμβάνονται στις οφειλές.

Μπορεί στην Πρέβεζα να μην έχουν φτάσει ακόμη τα πρώτα ειδοποιητήρια αλλά σύμφωνα τις εκτιμήσεις τόσο του πρόεδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Γιαμά όσο και του πρόεδρου του Εμπορικού συλλόγου κ. Τάσου Κοντομίχη είναι θέμα ημερών οι οφειλέτες να λάβουν τα σχετικά ειδοποιητήρια.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Γιαμά η διοίκηση του επιμελητήριου καθημερινά γίνεται αποδέκτης της αγωνίας και του προβληματισμού του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών της περιοχής μας. Το θέμα δε, των οφειλών του ΟΑΕΕ ήταν και στην ημερήσια διάταξη στην χθεσινή συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής και ο κ. Γιαμάς εξήγησε ότι η ραγδαία μείωση του κύκλου εργασιών έχουν οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε οδυνηρές καταστάσεις με επακόλουθο την αδυναμία εξυπηρέτησης ακόμη και των αναγκαίων υποχρεώσεων, μεταξύ αυτών και των ασφαλιστικών εισφορών. Είμαστε στην διάθεση όλων των συναδέλφων τόνισε ο κ. Γιαμάς για κάθε περαιτέρω ενημέρωση.

Να σημειώσουμε ότι περιθώριο 20 ημερών να ρυθμίσουν τα χρέη τους έχουν οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ από την στιγμή που θα λάβουν το σημείωμα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς, όπως ενημερώνονται, σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις και οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Το πρόβλημα λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς στην Πρέβεζα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε στην κατηγορία των οφειλετών ανήκει τουλάχιστον το… 50% των επαγγελματιών που χρωστούν από 5000 ευρώ και πάνω και είτε δεν έχουν κάνει ρύθμιση, είτε έκαναν και την έχασαν λόγω οικονομικής αδυναμίας.

«Η κατάσταση είναι τραγική- τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κοντομίχης και επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΟΑΕΕ, η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αφορά στο 50% των ασφαλισμένων πανελλαδικά. Ο πρόεδρος καλεί τους επιχειρηματίες της Πρέβεζας να αγωνιστούν και να μην περιμένουν την παραλαβή των ειδοποιητηρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντομίχη αυτά που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι είναι ακριβώς τα ίδια με τα προβλήματα των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών. Απελευθέρωση επαγγελμάτων, φοροληστεία, μειώσεις συντάξεων, λουκέτα σε μαγαζιά, ανεργία, φτώχεια. Και ακριβώς επειδή είναι κοινά τα προβλήματα, κοινός είναι και ο εχθρός. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιος».

Οι προτάσεις , κυβέρνησης και διοίκησης του ΟΑΕΕ, για ρύθμιση των οφειλών προς το ταμείο -επισημαίνει ο κ. Κοντομίχης- αποδείχθηκε ότι ήταν προσχηματικές, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα υπέρογκα ποσά που τους ζητούν να καταβάλλουν. Ο κ. Κοντομίχης θύμισε ότι η διοίκηση του συλλόγου έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες ανασφάλιστοι επαγγελματίες λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ και στο πλαίσιο αυτό κυκλοφορεί κείμενο συλλογής υπογραφών στήριξης του αιτήματος του συλλόγου για θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των ανασφάλιστων συναδέλφων τους.

Πηγή: Εφημερίδα "Η Πρέβεζα"