Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 20:39

Σημείο-σταυροδρόμι η Ήπειρος στην οδό του «λευκού» θανάτου

Με αφορμή το πολυδαίδαλο διεθνές κύκλωμα διακίνησης των δύο τόνων ηρωίνης, που κατασχέθηκε από το Λιμενικό Σώμα, σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές κι άλλων χωρών, άνοιξε για τα καλά ο φάκελος της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς η χώρα μας και ειδικότερα η Ήπειρος φαίνεται πως αποτελεί σημείο-σταυροδρόμι στην οδό του λευκού θανάτου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ο τζίρος της κοκαϊνης στην Ευρώπη το 2012 είναι 47 δισ. ευρώ. Ο ετήσιος παγκόσμιος τζίρος από τα ναρκωτικά είναι 500-600 δισ. δολάρια.

Μόνο στην Ελλάδα κατασχέθηκαν το 2013, 15,3 τόνοι χασίς.

Η Ήπειρος και ειδικότερα οι Νομοί Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, αποτελούν, λόγω γεωγραφικής θέσης, κομβικά σημεία για τη διακίνηση από την Ασία και τα Βαλκάνια στη Δυτική Ευρώπη. Αφγανιστάν-Ιράν-Τουρκία και μέσω της Εγνατίας (αποτελεί το βασικό δρομολόγιό τους) και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, περνούν τα ναρκωτικά στην Ιταλία και αργότερα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Παραθέτουμε στοιχεία από έμπειρο αξιωματικό της Δίωξης Ναρκωτικών, ο οποίος μίλησε στα «Νέα»: «Πιάνουμε 15 τόνους ακατέργαστου χασίς ετησίως, που είναι από τις μεγαλύτερες ποσότητες στην Ευρώπη. Από Αλβανία (είναι η βασική χώρα παραγωγής) το φέρνουν ταχύπλοα σε Κέρκυρα ή Λευκάδα ή άλλες ακτές του Ιονίου. Εκεί σκάφη τα βγάζουν στη στεριά και ύστερα το παραλαμβάνουν φορτηγά. Χασίς μπαίνει επίσης από Πρέβεζα, Θεσπρωτία και σπανιότερα από Αιτ/νία».

Στο μεταξύ το NEWS 247 με αφορμή τις συλλήψεις, έκανε αναδρομή στις πιο σημαντικές υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα και ανάμεσα σε αυτές είναι και η υπόθεση του 2001 στην Πρέβεζα. Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα:

«Το 2001, το πλοίο "Σατούρν", ελληνικών συμφερόντων, ξεφόρτωσε στις Αζόρες 1.300 κιλά κοκαΐνης. Ακολούθως ξεφόρτωσε άλλα 201 κιλά στην Πρέβεζα. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος η δίωξη ναρκωτικών, το λιμενικό, το ΣΔΟΕ, ενώ κλιμάκιο της DEA συμμετείχε στον τομέα της παροχής πληροφοριών.

Για δέκα ολόκληρους μήνες ήταν σε εξέλιξη η έρευνα για τον εντοπισμό των εγκεφάλων της σπείρας που διακινούσε κοκαίνη από την Ν. Αμερική με πλοία.

Τελικά απέδωσε καρπούς και υπήρξαν συλλήψεις τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Συνελήφθη ένας 49χρονος, γνωστός ως "Ζορμπάς", ένας 59χρονος έμπορος, ένας 49χρονος ναυτικός κάτοικος Ολλανδίας και ένας ιδιωτικός υπάλληλος. Επίσης, στη Βιέννη συνελήφθη ο Κ. Β. ως εγκέφαλος της επιχείρησης "μεταφορά".

Το πλοίο είχε αποπλεύσει με αρχικό προορισμό τη Μάλτα και τελικό την Κολομβία, όπου και κατέπλευσε στην Καρθαγένη. Στη συνέχεια απέπλευσε δήθεν για Τζορτζτάουν αλλά ανοιχτά της Κολομβίας φόρτωσε τα κιλά της κοκαίνης. Εκεί μετονομάστηκε σε ''Saturn".

Τελικά έφτασε στον Πειραιά κενό αφού είχε εκφορτώσει την κοκαίνη στην Πρέβεζα. Εκεί τοποθετήθηκε σε πλαστικά βαρέλια σε υπόγειο ξενοδοχείου.

Θεωρήθηκε άκρως σημαντική υπόθεση και επιτυχία αφού η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν η μεγαλύτερη που είχε εντοπισθεί και βρεθεί αμιγώς στην ελληνική επικράτεια».