Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 17:44

Επί μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» - Τι τελικά ισχύει;

Στοιχεία που αν μη τι άλλο δημιουργούν σύγχυση, για το τι πραγματικά συμβαίνει στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», έδωσε στη δημοσιότητα το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των απλήρωτων δομών-ΒΣΣ.

Πρόσφατα σε συνάντηση του Συντονιστικού με την επιτροπή της ΚΕΔΕ, όταν τέθηκε το ζήτημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων εδώ και μήνες στους εργαζόμενους και των ευθυνών που φέρουν και οι Δήμαρχοι, οι τελευταίοι αμφισβήτησαν την αντιπροσωπεία των εργαζομένων και την προκάλεσαν να αναφερθούν οι δομές αυτές.
Στα στοιχεία που παρέθεσε το Συντονιστικό, φαίνεται πως οι εργαζόμενοι του Δήμου Πρέβεζας στο «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι απλήρωτοι 8 μήνες και στο Δήμο Ζηρού, 6 μήνες. Στην Πρέβεζα μάλιστα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα καύσιμα και τα υλικά (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα στοιχεία).

Υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά στο γιατί σε κάποιους Δήμους οφείλονται δεδουλευμένα ενός μηνός και σε άλλους από 8 έως 10 μηνών.

Σε συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα με τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαϊλη και τον πρόεδρο της ΝΕ.ΔΗ.ΚΕΠ Χρήστο Νέσσερη, δεν υπήρξαν εγγυήσεις πως θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Μία νέα διάσταση ήρθε να δώσει στο ζήτημα και η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη. Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ εφημερίδων:

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη, δήλωσε ο αρμόδιος Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, στους εργαζόμενους του προγράμματος.

Οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» επισκέφθηκαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ενημέρωσαν τον κ. Τατούλη για τη δράση του προγράμματος, την αποτελεσματικότητά του, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη συνέχεια, ζήτησαν τη συνδρομή και τη θετική εισήγηση της περιφερειακής αρχής ώστε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να μετεξελιχθεί σε «Κατ” Οίκον Κοινωνική Φροντίδα», αλλά και για να εξασφαλισθεί η συγχρηματοδότησή του από το νέο ΕΣΠΑ.

«Η δομή της “Βοήθειας στο Σπίτι” διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία, την οποία η χώρα δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει», τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου. «Θέλουμε να συνεχίσει το πρόγραμμα, στη βάση ωστόσο ενός νέου και ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε την πολυδιάστατη αξία του προγράμματος τόσο στο κοινωνικό επίπεδο όσο και στο  επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Προκύπτει έτσι ένα ζήτημα...

Υπάρχουν οι κρατικοί πόροι, ώστε να συνεχίσει το πρόγραμμα και να υπάρχει μέριμνα για τις ομάδες ηλικιωμένων συμπολιτών μας;

Μπορεί να είναι αρωγός ο κ. Καχριμάνης σε συνεργασία με τους Δημάρχους;

Κι αν τελικά υπάρχουν τα χρήματα, ώστε να λυθεί το ζήτημα γιατί δεν δίνονται;

Το μόνο δεδομένο στην όλη υπόθεση, είναι πως πρέπει να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο «Γολγοθά» των εργαζομένων και να λειτουργήσουν όπως πρέπει οι κοινωνικές δομές.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας