Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:
- 15 -22 Νοεμβρίου Έκθεση φωτογραφίας «Εδώ Πολυτεχνείο» στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας
- 15 Νοεμβρίου 20.00 Εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας «Πολυτεχνείο 1973- Με την απόσταση του χρόνου» στην Δημοτική Πινακοθήκη «Γιάννης Μόραλης». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, Ώρες Παρασκευή 19.00-22.00, Σάββατο 11-14.00 Κυριακή 11.00-14.00 και 19.00-22.00
- 17 Νοεμβρίου 19.00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «50 χρόνια Πολυτεχνείο» παραγωγή του Δήμου Χαλανδρίου και σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας
Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου που θα παρουσιαστεί σε δύο χώρους, στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας και στην Δημοτική Πινακοθήκη. Στις 17 Νοεμβρίου θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ «50 χρόνια Πολυτεχνείο» από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Ο φωτορεπόρτερ Βασίλης Καραγεώργος
Ο Βασίλης Καραγεώργος (1930-2023), φωτογράφος του Πολυτεχνείου, γεννήθηκε στον Πύργο Φθιώτιδας και άρχισε την πορεία του στη φωτογραφία ερασιτεχνικά, προτού αφιερωθεί στο πολιτικό φωτορεπορτάζ. Κατά τη διάρκεια της Χούντας, διακινδύνευσε φωτογραφίζοντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 1973 και αποτυπώνοντας την ιστορική εισβολή των τανκ στο Πολυτεχνείο. Συνεργάστηκε με σημαντικά μέσα όπως το UPI, ενώ έγινε επίσημος φωτογράφος του Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ίδρυσε το πρακτορείο "Free Photo Press" και παρέμεινε ενεργός στον χώρο, υπηρετώντας ως Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος. Το πολύτιμο αρχείο του διαχειρίζονται η «ΑΜΑ / PictureGREECE» και η Πολιτιστική Εταιρία «Καλλίχωρον».
Έκθεση μνήμης
Ο επιμελητής Θανάσης Αλατάς της Πολιτιστικής εταιρίας «Καλλίχωρον» επισημαίνει ότι τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973 παραμένουν μια ανοιχτή πληγή στη συλλογική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας, με την ένταση των στιγμών αυτών να αναβιώνει κάθε φορά που τα φέρνουμε στο προσκήνιο. Μέσα από την αφηγηματική φωτογραφική έκθεση μνήμης, αναδεικνύεται το πνεύμα και το πάθος εκείνης της γενιάς που τόλμησε να διεκδικήσει το μέλλον της.
Το επιλεγμένο, ταξινομημένο και επεξεργασμένο υλικό της έκθεσης, περιλαμβάνει δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες ιστορικής αξίας, ψηφιοποιημένες από τα πρωτότυπα αρνητικά φιλμ. Την πολύτιμη αυτή κληρονομιά καλούμαστε, όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά πολύ περισσότερο να την αναδείξουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Αυτός είναι άλλωστε και ο πρώτος στόχος της δικής μας προσπάθειας.
«50 χρόνια Πολυτεχνείο»
Το ντοκιμαντέρ «50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,» του Σταύρου Στάγκου, παραγωγής του Δήμου Χαλανδρίου, εξερευνά τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μέσα από τις αφηγήσεις ανθρώπων που συμμετείχαν εκείνη την περίοδο, δίνοντας φωνή κυρίως στους «ανώνυμους» πρωταγωνιστές. Φωτίζει πτυχές του Πολυτεχνείου που συχνά μένουν στο περιθώριο, όπως την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στον αυθορμητισμό και την οργάνωση, την ένωση απέναντι στον κίνδυνο και την αλληλοβοήθεια, την επιρροή της εξέγερσης στη συνείδηση και στις αξίες των συμμετεχόντων. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό, κινηματογραφικό και φωτογραφικό, και αναδεικνύει πλευρές του θέματος, που έχουν μείνει στο σκοτάδι, όπως η ένταση της βίας της Χούντας, ο ακριβής αριθμός νεκρών και τραυματιών, η κλιμάκωση μιας φοιτητικής διαμαρτυρίας σε λαϊκή εξέγερση, η χρονική συνέχεια της εξέγερσης και πέραν της 17ης Νοεμβρίου. Η ταινία, διάρκειας 62 λεπτών, αποτίει φόρο τιμής στη συλλογική μνήμη και την αντοχή του πνεύματος αλληλεγγύης..
Το έργο "Ορατό Παρελθόν" -Visible Past
Το "Ορατό Παρελθόν" είναι ένα έργο δημόσιας ιστορίας, βασισμένο στην υπόθεση ότι μέσω της σημερινής διάδοσης ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, είναι δυνατόν να καταστεί το παρελθόν ορατό, να κατανοηθούν τα λάθη και οι ομοιότητές με το παρόν, να κατανοηθούν τα τρέχοντα θέματα και να ανακληθεί η σημασία των αξιών της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού.
Πέντε ευρωπαϊκοί φορείς εμπλέκονται στο "Ορατό Παρελθόν": με συντονισμό και επιστημονική καθοδήγηση της Κοινοπραξίας Villa Greppi στην Ιταλία, το δίκτυο περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα –ένα από τα αρχαιότερα στην Ευρώπη-και τη συνεταιριστική εταιρεία Contextos της Πορτογαλίας, την αυστριακή Sapere Aude και την ελληνική Αμκε Artifactory. Επιστημονική επιτροπή του έργου της Artifactory είναι η Ελπίδα Μαργαρίτη, οικονομολόγος και ο Δημήτρης Τότσος, ιστορικός.