ΌΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
Η πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη και οι κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν (εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί, ντελιβεράδες κ.ά.) έδωσαν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ. Όμως για να ανακόψουμε και να ανατρέψουμε την κυβερνητική αθλιότητα, απαιτείται κλιμάκωση, αγώνες για τα δικαιώματά μας σε κάθε κλάδο και χώρο, νέα πανεργατική απεργία. Χρειάζεται συντονισμένη λαϊκή εργατική αντεπίθεση, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, τα νέα αντιλαϊκά Σύμφωνα Σταθερότητας και την πολιτική της ΕΕ, το πολεμικό σφαγείο του ΝΑΤΟ.
Όχι στο γύψο του κέρδους και της «ανταγωνιστικότητας» !
Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς!
Με το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ΔΕΝ επαναφέρει τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Αντίθετα, θα είναι η εκάστοτε κυβέρνηση αυτή που θα τον καθορίζει και θα είναι νομιμοποιημένο το πάγωμά του. Επί της ουσίας ΔΕΝ θα υπάρχει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ταυτόχρονα επιχειρεί να «δέσει» και με το νόμο τους εργαζομένους στα σιδερένια δεσμά της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η κυβέρνηση «υπόσχεται» στην καλύτερη περίπτωση την συνέχιση της σημερινής αθλιότητας καθώς οι μισθοί θα καθορίζονται από ένα «μαθηματικό τύπο» (!) κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η παραγωγικότητα» της ελληνικής οικονομίας ή/και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ, θα κρατούν παγωμένο τον κατώτατο μισθό.
Το νομοσχέδιο καθορίζει επτά (!!) περιπτώσεις για τις οποίες θα μπλοκάρεται κάθε αύξηση στον κατώτατο μισθό (!). Οι «περιστάσεις» αυτές είναι: α) η οικονομία βρίσκεται σε σημαντική ύφεση ή β) υπάρχει σημαντική απόκλιση του εθνικού πληθωρισμού από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (!!) ή γ) υπάρχει σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών ή δ) υπάρχει σημαντική αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, ή ε) δεν δικαιολογείται από τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις στην παραγωγικότητας, ή υπάρχει απόκλιση του κατώτατου μισθού από το εξήντα τοις εκατό (60%) του ακαθάριστου διάμεσου μισθού ή στ) υπερβαίνει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ή ζ) δεν δικαιολογείται από έκτακτες περιστάσεις. Σε περιόδους κρίσης η κυβέρνηση θα μπορεί ακόμα και να μειώσει τον κατώτατο μισθό.
Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό, όχι με βάση τις ανάγκες των εργαζόμενων αλλά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των επιχειρήσεων.
Για το δημόσιο τομέα, το νομοσχέδιο προβλέπει ψίχουλα, αντί για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ουσιαστικές αυξήσεις. Η πρόθεση εξίσωσης δε των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι σκέτη κοροϊδία το παραμύθι της κυβέρνησης για αυξήσεις στους μισθούς, από το 2019 μέχρι σήμερα. Το πραγματικό επίπεδο των μισθών είναι κατά 30% χαμηλότερο σε σχέση με το πραγματικό επίπεδο των μισθών του 2009. Για το 2023, με βάση εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, οι μέσοι μισθοί και τα πραγματικά εισοδήματα μετά τους φόρους μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 7,4% σε σχέση με το 2022.
Με αυτήν την πολιτική πώς να μην θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πώς να μην βυθίζεται στην φτώχεια ο κόσμος; Πώς αλλιώς θα φτάναμε οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες να έχουν 11,5 δις ευρώ καθαρά κέρδη του 2023, ενώ το 65% των νοικοκυριών της εργατικής τάξης να μην βγάζουν τον μήνα;
ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) κριτικάρουν την κυβέρνηση ότι «δεν εφαρμόζει σωστά την ευρωπαϊκή οδηγία για τις ΣΣΕ». Όμως, όλα αυτά προβλέπονται ένα προς ένα στην ευρωπαϊκή οδηγία (ΕΕ) 2022/2041.
Το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό κουμπώνει με την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής και του προϋπολογισμού.
Μαζί με το νομοσχέδιο για τις ΣΣΕ, η κυβέρνηση καταθέτει έναν κρατικό προϋπολογισμό - σφαγείο για τα δημόσια αγαθά, για τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα. Προϋπολογισμό επιβολής των βαθιά αντιλαϊκών προβλέψεων του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, αναδιανομής του πλούτου και ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενίσχυσης των στρατιωτικών δαπανών και του πολέμου.
Στον νέο προϋπολογισμό προβλέπονται:
-
Για την αποπληρωμή του χρέους 9,5 δισ €
-
Για τις στρατιωτικές δαπάνες 6,5 δις ευρώ. Από αυτά πάνω από 2,5 δις ευρώ πηγαίνουν για τα όπλα διπλάσια από το 2022.
Αντίθετα για την παιδεία, τους δήμους, την ασφάλιση, τον πολιτισμό, τους μισθούς στο δημόσιο, οι δαπάνες είτε αυξάνονται κοντά στο 1% είτε ακόμα και μειώνονται. Στην πολύπαθη υγεία η Ελλάδα δαπανά τα μισά (!) από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.
Να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή!
Μια βαθιά αντιλαϊκή κυβέρνηση μειοψηφίας μέσα στον λαό και μια συναινετική και αναξιόπιστη «αντιπολίτευση» (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ) συμφωνούν στους βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής. Δεν βρίσκουν μια λέξη κριτικής να πούνε για τις «ιερές αγελάδες του συστήματος», για την εκμετάλλευση και την κερδοφορία του κεφαλαίου, την ΕΕ και τα σύμφωνα σταθερότητας, την «πολεμική οικονομία» στην οποία βυθίζεται η Ευρώπη, τον βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ.
Η ηγεσία του ΠΑΜΕ αρνείται τον άμεσο αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, απομονώνοντας τους αγώνες σε κάθε κλάδο, και προβάλλοντας «ρεαλιστικές διεκδικήσεις» στα όρια του οικονομικού πλαισίου κυβέρνησης - ΕΕ, όπως κατώτερος μισθός 950 € όσο ζητάει και η ΓΣΕΕ. Δεν προτείνει καμία πραγματική κλιμάκωση, παρά καταλήγει με την πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ που καταθέτει το ΚΚΕ εκ μέρους των συνδικάτων … να κοινοβουλευτικοποιεί την πάλη του εργατικού κινήματος σκορπώντας αυταπάτες και κρατώντας χαμηλά τις προσδοκίες των εργαζομένων.
Είναι αναγκαίο να ανοίξει η συζήτηση στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, σε επιτροπές αγώνα και να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις τους. Με πραγματικό σχέδιο ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος και κλιμάκωσης της πάλης να ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης-κεφαλαίου.
-
Κάτω το αντεργατικό νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό.
-
Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
-
Κατάργηση του µνηµονιακού νομοθετικού πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις. Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Αύξηση τώρα 30% σε μισθούς και συντάξεις και Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.
-
Κατώτατος μισθός και σύνταξη 1200 ευρώ καθαρά. Επιστροφή 13ου & 14ου μισθού στο δημόσιο και της 13ης & 14ης σύνταξης.
-
Να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί που εμποδίζουν να κηρυχθούν υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται. Να αποκατασταθούν η μετενέργεια, η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, να ξεπαγώσουν οι τριετίες κ.ο.κ.
-
Δραστικές περικοπές των δαπανών για τους εξοπλισμούς και το ΝΑΤΟ. Όχι στις επεμβάσεις έξω από τα σύνορα.
-
Διπλασιασμός των δαπανών για τα κοινωνικά αγαθά και όχι για το χρέος, τα πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς.
-
Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, ρεύμα, νερό.
-
Απειθαρχία στα νέα μνημονιακά Προγράμματα Σταθερότητας και ρήξη με την πολιτική της ΕΕ.
Δεκέμβρης 2024