Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 25 Μαϊος 2012 03:36

Στράτος Ιωάννου «Να αναδείξουμε το σπάνιο γαστρονομικό πλούτο της Ηπείρου»

Τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κο Στράτο Ιωάννου επισκέφτηκαν στο γραφείο του την Τρίτη 22 Μαίου ο κ. Θ. Αλεξίου εκπρόσωπος της Λέσχης Γαστρονόμων Ηπείρου και ο κος Π. Αλεξάνδρου και Σπ. Παπαδημητρίου του Συλλόγου Γευσιγνωστών Πρέβεζας «Μίθαικος» προκειμένου να συζητήσουν για θέματα που συνδέονται με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Οι γαστρονόμοι εξήραν την γαστρονομική παράδοση της Ηπείρου, που διατηρείται ως σήμερα και ο κος Στράτος Ιωάννου τόνισε ότι η Ήπειρος πρέπει να προβληθεί για να αποτελέσει γαστρονομικό προορισμό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την προώθηση των προϊόντων της Ηπείρου, το Ηπειρώτικο πρωϊνό, κ.α.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να εξεταστεί η περίπτωση για ένα συνέδριο γαστρονομίας και γευσιγνωσίας στην Ήπειρο την επόμενη χρονιά το οποίο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ειδικών αλλά και φίλων της γαστρονομίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κος Ιωάννου είπε χαρακτηριστικά: «Η γαστρονομική παράδοση της Ηπείρου είναι εξαιρετική και σπάνια. Η γαστρονομία στην Ήπειρο δεν είναι θεωρητική ενασχόληση αλλά είναι συνυφασμένη με την λαϊκή μαγειρική, των σπουδαίας γαστρονομικής αξίας τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων όπως οι Ηπειρώτικες πίτες. Συνδέεται με τα αγνά υλικά που παράγει η Ήπειρος, τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, την μαγειρική τέχνη των Ηπειρωτισσών γυναικών, που πάλεψαν σε δύσκολες εποχές με στερήσεις και με πολλή φαντασία για να γεννούν από απλά και συχνά φτωχά υλικά θεσπέσιες συνταγές και γεύσεις. Η σύγχρονη γευσιγνωσία αξιοποιεί την παράδοση της Ηπείρου και την πάει ένα βήμα πιο πέρα. Δικός μας στόχος να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την Ηπειρώτικη γαστρονομία πέρα από τα όρια της Ελλάδας και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε εντατικά.»