Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 26 Μαϊος 2012 14:45

Αιχμές από την Περιφέρεια κατά των Δήμων για τις «Γαλάζιες Σημαίες»

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι το ζήτημα με τις «Γαλάζιες Σημαίες» είναι αποκλειστική ευθύνη των Δημάρχων της Ηπείρου και στην οποία επισημαίνει πως δεν ζητήθηκε η συνδρομή της για τους φακέλους υποψηφιότητας, η Περιφέρεια Ηπείρου, αφήνει σαφείς αιχμές κατά των Δήμων για την «απώλεια» των «Γαλάζιων Σημαιών».

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το γεγονός ότι από την Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο δεν περιλήφθηκαν παραλίες της Ηπείρου στη λίστα των «Γαλάζιων σημαιών», δεν μπορεί να ικανοποιεί κανέναν Ηπειρώτη και ιδιαίτερα την Περιφέρεια, η οποία καταβάλλει ένα μεγάλο αγώνα για την προσέλκυση τουριστών.

Η εξέλιξη αυτή σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις παραλίες της Ηπείρου, πολύ δε περισσότερο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την ποιότητα των νερών, που όπως αποδεικνύεται από τα συνεχή δείγματα που λαμβάνονται είναι πεντακάθαρα.

Η απόρριψη φακέλων που είχαν υποβληθεί από τους Δήμους της Ηπείρου- που είναι αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διαχείριση και εποπτεία των παραλιών- έγινε για τυπικούς λόγους, οι οποίοι οφείλονται κυρίως σε γραφειοκρατικές διαδικασίες (π.χ. για ράμπες ΑμεΑ, επισκευές πύργων, ολοκλήρωση προσλήψεων ναυαγοσωστών κ.α.), που – εξ΄ όσων έγινε γνωστό – δεν ολοκληρώθηκαν στην καταληκτική προθεσμία που είχε θέσει η Ε.Ε.Π.Φ..

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, δεν έχουν την παραμικρή εμπλοκή στην όλη διαδικασία, ούτε ενημερώθηκαν, ούτε και φυσικά ζητήθηκε η συνδρομή τους στην επίλυση ζητημάτων που είχαν ανακύψει στο στάδιο προετοιμασίας των φακέλων υποψηφιότητας για τις «Γαλάζιες Σημαίες».

Η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί θεμελιώδη ζήτημα για τον τουρισμό την καθαριότητα των δημοσίων χώρων, κάτι που άλλωστε έχει επισημανθεί σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν για τον τουρισμό, ζητώντας από όλους τους αρμόδιους φορείς να επιδείξουν την αναγκαία ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση. Περί αυτού υπήρξε απόλυτη ταύτιση και καθολικές διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον καθαρισμό των παραλιών.

Η Περιφέρεια και στο έργο αυτό, όταν της ζητείται από την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, συμβάλει ενεργά όπως κατ΄ επανάληψη έχει συμβεί για τον καθαρισμό της παραλιακής ζώνης Πρέβεζας – Πάργας για τον οποίο έχουν διατεθεί μηχανήματα της Π.Ε. Πρέβεζας, όπως το ίδιο θα επαναληφθεί και για άλλες περιπτώσεις που θα απαιτηθεί.

Οι «Γαλάζιες Σημαίες», μπορεί να μη κυματίζουν φέτος στις παραλίες μας, όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν το γαλάζιο χρώμα και οι απέραντες ομορφιές τους, που έχουμε χρέος να τις προβάλλουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα πρέπει οι άμεσα αρμόδιοι δήμοι, να προετοιμαστούν έγκαιρα, ώστε το νέο χρόνο να επανέλθουν και πάλι οι «Γαλάζιες σημαίες» στις παραλίες μας, ώστε μαζί με την ουσία να συμβαδίζει και ο τύπος».