Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014 20:23

Πετρελαϊκός «θησαυρός» κάτω από το Νομό Πρέβεζας; - Γιατί διάλεξαν οι Ιταλοί την περιοχή μας – Πότε ξεκινούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις...

Οι αναλογίες που διαπιστώθηκαν σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, σε σχέση με περιοχές όπου ανακαλύφθηκαν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου στα Απέννινα Όρη της Ιταλίας, είχαν ως αποτέλεσμα ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Enel Group, να βάλει στο «μάτι» τρία ελληνικά οικόπεδα, πετυχαίνοντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό της πετρελαϊκής αγοράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, εκτιμάται πως κάτω από τη ΒΔ Πελοπόννησο, τους Νομούς Πρέβεζας-Άρτας και την Αιτ/νία, υπάρχει κοίτασμα 200.000 βαρελιών πετρελαίου (!). Ένας ολόκληρος πετρελαϊκός «θησαυρός».

Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Πρέβεζα εκτιμάται πως θα γίνει το 2021 και η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2023.

Γεωλόγοι των πετρελαϊκών ερευνών εξηγούσαν στη Real News πως: «το κοίτασμα στη νότια Ιταλία με γεωλογικές δομές αντίστοιχες των τριών αυτών οικοπέδων, δίνει 100.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκαν και οιμοιότητες με την αλβανική ζώνη, όπου επίσης ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα, στα οποία έσπευσε να επενδύσει η Shell».

Έτσι, η Enel Group, υπέβαλε τον περασμένο Απρίλιο, τρεις αιτήσεις για έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, «ενεργοποιώντας» με αυτόν τον τρόπο τη σχετική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 4001/2011.

Πρόκειται για τα οικόπεδα της ΒΑ Πελοποννήσου, της Αιτ/νίας και της Πρέβεζας-Άρτας.

Οι Ιταλοί είχαν μελετήσει στοιχεία για την περιοχή και ζήτησαν να τους παραχωρηθούν οι περιοχές, ενώ ανάμεσα στην αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε το ΥΠΕΚΑ στιςν 7 Μαρτίου, υπήρχαν και γεωλόγοι που πριν από 17 χρόνια είχαν υπηρετήσει στις πολυεθνικές, που έκαναν έρευνες στις παραπάνω περιοχές.