Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 02:17

«Μπλόκο» σε ορισμένες καλλιέργειες στο Δέλτα Αχέροντα

Σημαντικές πρωτοβουλίες ανέλαβε ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, ώστε να προστατευθεί το Δέλτα Αχέροντα, από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ειδικότερα, αναφορικά με την παραχώρηση ακινήτων για αγροτική χρήση (καλλιέργεια) στην περιοχή Δέλτα Αμμουδιάς Δήμου Πάργας, ο Φορέας τονίζει σε γνωμοδότησή του πως ορισμένες εκτάσεις εντάσσονται στην ευρύτερη περιοχή του Έλους Αμμουδιάς, με όμορες υγροτοπικές εκτάσεις που καλύπτονται από καλαμιώνες όπου βρίσκουν τροφή και καταφύγιο πολλά είδη ορνιθοπανίδας.

«Προκειμένου να αποτρέψουμε την διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας της περιοχής, θεωρούμε ενδεδειγμένη την καλλιέργεια μονοετών κτηνοτροφικών φυτών (π.χ. τριφύλλι, καλαμπόκι, σίκαλη κλπ) που συμβάλλουν στην διατήρηση του υγροτοπικού της χαρακτήρα», αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα.

Αναφορικά με την παραχώρηση ακινήτων για αγροτική χρήση (βόσκηση) στην περιοχή Αμμουδιάς, Δ. Πάργας, για ορισμένες εκτάσεις ο Φορέας εισηγήθηκε αρνητικά, καθώς κατά την αυτοψία στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι ένα οικόπεδο στο μεγαλύτερο τμήμα του καλύπτεται με αρμυρίκια και καλάμια ενώ το υπόλοιπο από αυτοφυή ποώδη βλάστηση και δεν υπάρχουν σημάδια βόσκησης. Οι εκτάσεις αυτές όπως και οι όμορες υγροτοπικές εκτάσεις χρησιμοποιούνται ως ενδιαίτημα από σπάνια είδη πουλιών και άλλων υγροτοπικών ειδών πανίδας. Με την άσκηση της βόσκησης θα επέλθει αλλαγή χρήσης των εκτάσεων και κατά συνέπεια αλλοίωση της φυσιογνωμίας του υγροτόπου με επιπτώσεις στους πληθυσμούς της ορνιθοπανίδας και γενικότερα στην βιοποικιλότητα της περιοχής.

Παράλληλα, για την παραχώρηση ακινήτου για γεωργική χρήση στο Δέλτα Αχέροντα, Δ.Ε. Φαναρίου, επίσης «κόπηκε» κάποια έκταση, αφού στο μεγαλύτερο τμήμα της καλύπτεται από αρμυρίκια διαφόρων ηλικιών, διάσπαρτα και κατά ομάδες. Η φυτοκοινωνία των αρμυρικιών, αποτελεί σημαντικό σχηματισμό στον υγρότοπο καθώς συμβάλλει στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της περιοχής αλλά κυρίως, διαδραματίζει σημαντικό οικολογικό ρόλο ως ενδιαίτημα για πολλά μεταναστευτικά είδη πουλιών και άλλων υγροτοπικών ειδών πανίδας. Η αλλαγή χρήσης της έκτασης, πέρα από την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής και την διάσπαση της συνέχειας του οικοτόπου, θα επιφέρει μείωση της έκτασης του ενδιαιτήματος που χρησιμοποιείται από σπάνια είδη πουλιών, με άμεσες επιπτώσεις στους πληθυσμούς τους αλλά και γενικότερα στην βιοποικιλότητα της περιοχής.

Ο Φορέας παρενέβη και στο ζήτημα του καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Αχέροντα από τις εκβολές του έως τον οικισμό του Μεσοποτάμου. Σε έγγραφό του επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Κατά μήκος της κοίτης, από τις εκβολές έως τον οικισμό του Μεσοποτάμου, παρατηρήσαμε νεκρούς κορμούς (κατακείμενους και ιστάμενους), σπασμένα κλαδιά αλλά και ιστάμενα υγιή δένδρα, τα οποία σε αρκετά σημεία δημιουργούν φυσικά φράγματα στην κοίτη και ενισχύονται με την συγκράτηση των φερτών υλικών που συντελείται. Αυτό αφενός συμβάλλει στη διάβρωση της κοίτης του ποταμού και αφετέρου δυσχεραίνει τη διέλευση των σκαφών αναψυχής για την εξυπηρέτηση των τουριστικών αναγκών της περιοχής. Για τους λόγους αυτούς προκύπτει η ανάγκη απομάκρυνσής τους. Ωστόσο οι νεκροί κορμοί, ιστάμενοι και κατακείμενοι, επιτελούν ένα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας των ενδιαιτημάτων τροφοληψίας και καταφυγίου της ορνιθοπανίδας αλλά και της ιχθυοπανίδας και των διάφορων ασπόνδυλων συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Για τη διευκόλυνση των σκαφών και παράλληλα για τη διασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας στην περιοχή προτείνεται η απομάκρυνση όσων εκ των παραπάνω εμποδίζουν την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των σκαφών με την παρακράτηση νεκρών κορμών (ιστάμενων και κατακείμενων) σε ποσοστό 10% και σε σημεία που εξυπηρετούν και τους δύο προαναφερόμενους στόχους. στο πλαίσιο αυτό θα απομακρυνθεί και περιορισμένος αριθμός υγιών ατόμων ιτιάς τα οποία φύονται εντός της κοίτης (σε τρία σημεία) και συμβάλλουν στην επίταση του προβλήματος. Από τους κορμούς που θα ανασυρθούν από την κοίτη και για όσους είναι εφικτό, θα πρέπει να μην απομακρυνθούν αλλά να τοποθετηθούν στις όχθες του ποταμού ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν ενδιαίτημα τροφοληψίας για την ιχθυοπανίδα της περιοχής.

Επισημαίνουμε ότι η εκτέλεση των εργασιών θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προκειμένου η όποιες επιπτώσεις στην παρόχθια βλάστηση να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό».