Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2012 00:26

Το ΥΕΘΑ «ρυθμίζει» τις επενδύσεις πολιτών εκτός Ε.Ε. στην Πρέβεζα!

Ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός, τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, είχε βασίσει την οικονομική στρατηγική του στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, κάνοντάς τη «σημαία» για την ανάπτυξη. Δεν εξηγεί όμως κανείς στους πολίτες, πόσο εύκολο είναι αυτό, όταν σε μια ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία βασικό ρόλο παίζει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε περιοχές υψίστης εθνικής σημασίας, κάτι τέτοιο είναι κατανοητό. Στην Πρέβεζα όμως;

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν από περίπου ένα χρόνο έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, τον Νόμο 3978, για να μπορέσει να ξεμπλοκάρει τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το νόμο αυτό (άρθρο 114), ως παραμεθόριες περιοχές για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου για τις ξένες επενδύσεις ορίζονται οι εξής πρώην Νομοί: Δωδεκανήσου, Έβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου, οι νήσοι Θήρα (Σαντορίνη) και Σκύρος, καθώς και οι τέως επαρχίες Νευροκοπίου του τέως νομού Δράμας, Πωγωνίου και Κόνιτσας του τέως νομού Ιωαννίνων, Αλμωπίας και Έδεσσας του τέως νομού Πέλλης και Σιντικής του τέως νομού Σερρών.

Εφόσον ένας αλλοδαπός με καταγωγή από χώρα εκτός Ε.Ε., σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, θελήσει να αγοράσει ένα ακίνητο -για παράδειγμα- στον Νομό Πρέβεζας, για να επενδύσει τα χρήματά του σε μια συνολική επένδυση, θα πρέπει πρώτα να εισηγηθούν για αυτήν, οι αρμόδιες στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες του Πενταγώνου, η ΕΥΠ και η Κρατική Ασφάλεια. Μέχρι να γνωμοδοτήσουν τα όργανα αυτά, καταλαβαίνει ο καθένας πως απαιτείται απίστευτη γραφειοκρατία και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπομονής για τον επενδυτή. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν... αντίο επένδυση!

Για επενδυτές από χώρες εντός της Ε.Ε. άδεια για την επένδυση δίνει πενταμελής επιτροπή που συγκροτείται σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά τον «Καλλικράτη». Σε αυτή βέβαια υπάρχει πάντα εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Δεν θα πρέπει επομένως να μας προκαλεί απορία, πώς ένας Νομός, όπως είναι αυτός της Πρέβεζας, με «φιλέτα» για επενδύσεις, δεν προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών. Η γραφειοκρατία είναι ανασταλτικός παράγοντας.