Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 15:53

«Αγκάθι» για τη νέα δημοτική αρχή Πάργας οι καταλήψεις δημοτικής περιουσίας

Σε ανοικτή κόντρα με την Αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, μοιάζει να εξελίσσεται η διαδικασία μη έγκρισης από το Δήμο Πάργας, έκδοσης πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής σε καταπατητές δημόσιας περιουσίας σε χωριά της Δ.Ε. Φαναρίου.

Η Αποκεντρωμένη με απόφασή της ακυρώνει την αριθμ. 141/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάργας, αναφορικά με «τη μη έγκριση έκδοσης πρωτοκόλλου διοικητικής

αποβολής στην ....., Δήμου Πάργας, κατά του ..., για κατάληψη δημοτικής έκτασης, γιατί γίνεται επιλεκτικά στην ...», για παράβαση νόμου και ειδικότερα του άρθρου 178 του ΔΚΚ (Ν.3463/2006) σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου «..οι Δήμοι οφείλουν να διατηρούν, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται την κάθε είδους περιουσία τους με τρόπο επιμελή και αποδοτικό. Ακίνητα και κινητά πράγματα, αξίες ή οτιδήποτε άλλο ανήκει στην περιουσία του Δήμου καταγράφονται υποχρεωτικά στα βιβλία τους.

Η ακίνητη περιουσία του Δήμου προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, περί προστασίας της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως κάθε φορά ισχύουν. Επί διοικητικής αποβολής αποφαίνεται το δημοτικό συμβούλιο, ενώ το σχετικό πρωτόκολλο εκδίδει ο δήμαρχος».

Επιπλέον, ακυρώνει την απόφαση επειδή:

i) Με το αριθμ. ΔΥ/19.12.2013 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Πάργας, μετά από έκθεση αυτοψίας αυθαίρετων κατασκευών, η Αποκεντρωμένη παρακαλεί το Δήμο Πάργας και τη Νομική Υπηρεσία του να προχωρήσουν σε διοικητική αποβολή και

ii) παντελώς αναιτιολόγητα αποφασίζει ο Δήμος να μην προχωρήσει σε ό,τι ορίζει η δεσμία αρμοδιότητά του από τη στιγμή που πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, με τη μη νόμιμη αιτιολογία ότι γίνεται επιλεκτική εφαρμογή.

Β) Η μη εφαρμογή των διατάξεων, από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας, που αφορούν στην προστασία της ακίνητης δημοτικής περιουσίας, όπως τονίσαμε και στην αριθμ. 23427/743/06.05.2014 απόφασή μας, εμπίπτει στις διατάξεις των άρθρων 141, 142 και 143 του ΔΚΚ και 232, 233 και 234 του Ν.3852/2010 περί αστικής και πειθαρχικής ευθύνης των αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αριθμ. 141/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάργας (σε συνεδρίασή του στις 20-6-2014), αφορούσε τη μη έγκριση έκδοσης πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής στην ....., Δήμου Πάργας, κατά του ..., για κατάληψη δημοτικής έκτασης, γιατί γίνεται επιλεκτικά.

Ο τότε Δήμαρχος κ. Λιόλιος είχε τονίσει πως έχει υποχρέωση ο Δήμος να εκδώσει πρωτόκολλο, καθώς πιέστηκε ήδη μία φορά από την Αποκεντρωμένη. Ο νυν Δήμαρχος κ. Νάστας (τότε αντιπολίτευση) είχε επισημάνει πως είναι επιλεκτική η συμπεριφορά διοικητικής αποβολής.

Ωστόσο ο νυν Δήμαρχος Πάργας βρίσκει μπροστά του πλέον την Αποκεντρωμένη, η οποία μάλιστα προειδοποιεί τον κ. Νάστα, πως παραβιάζει τις διατάξεις περί αστικής και πειθαρχικής ευθύνης των αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο...