Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 02 Ιουνίου 2012 03:39

Αφήνουν «νηστικούς» τους φοιτητές στο ΤΕΙ Πρέβεζας

Από τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα και με την απόφαση του ΤΕΙ Ηπείρου, αναστέλλεται η λειτουργία των εστιών σίτισης των σπουδαστών στο ίδρυμα της Πρέβεζας, κάτι που θα ισχύσει για τα παραρτήματα του ΤΕΙ σε όλη την Περιφέρεια. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί «μαύρη ημέρα» για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, καθώς η δωρεάν σίτιση είναι ένα από τα κεκτημένα των φοιτητών των ανώτατων και ανώτερων ιδρυμάτων, εδώ και δεκαετίες.

Το ζήτημα είναι πως το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά τόσο τη φετινή σπουδαστική χρονιά, η οποια βαίνει προς το τέλος της. Το ζήτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη χρονιά.

Ως μια πρώτη κίνηση αντίδρασης, αντιπροσωπεία των σπουδαστών του ΤΕΙ Πρέβεζας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σπουδαστών Χρυσόστομο Νάτσιο, συναντήθηκε χθες με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Γιώργο Φραγκούλη.

Ο εκπρόσωπος των σπουδαστών εξήγησε στους τοπικούς «άρχοντες» την κατάσταση που επικρατεί:

«Δεν προκαλεί πλέον έκπληξη σε κανέναν η απόφαση του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία των εστιατορίων στην έδρα και τα παραρτήματα του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ από 15 Ιουνίου 2012.

Ο λόγος που δε μας εκπλήσσει η απόφαση αυτή, είναι η συνεχής ισοπέδωση των δικαιωμάτων των σπουδαστών και της σπουδαστικής μέριμνας από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Με τις συνεχείς μειώσεις των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, αλλά και με το ''κούρεμα'' των αποθεματικών των ΤΕΙ, δημιουργείται ένα αμφίβολο και δυσοίωνο μέλλον.

Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται σήμερα η χώρα και με ένα παραγωγικό πλούτο να βρίσκεται σε ύφεση, θεωρούμε πως ένας από τους σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης για να βγούμε από τη κρίση, είναι η παιδεία.

Ο θεσμός των ΤΕΙ με τέτοιου είδους αποφάσεις που είτε αναγκάζονται να τις πάρουν οι διοικήσεις, είτε το Υπουργείο, κλονίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και κατακερματίζει το δημόσιο χαρακτήρα της. Με αυτή την εξέλιξη όχι απλώς αυξάνουν το κόστος σπουδών και οδηγούν τις οικογένειες μας σε αδιέξοδα, αλλά δημιουργείται μια κατάσταση αποσύνθεσης και διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

teiprevezas

Η αντιπροσωπεία των σπουδαστών κατέθεσε και ένα κείμενο προτάσεων, το οποίο προβλέπει:

 

Αύξηση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ για το Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

 

Πρόσθετη χρηματοδότηση όλων των ΤΕΙ για τη μη διακοπή των υπηρεσιών της σπουδαστικής μέριμνας.

 

Μεταφορά υπολοίπων από άλλους κωδικούς ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.

 

 

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης από την πλευρά του επισήμανε: «Στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα μας με όλο και περισσότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες. Δεν έχει κανείς δικαίωμα να στερεί από τη νέα γενιά παροχές που αφορούν την εκπαίδευσή της και γενικότερα το μέλλον της».

«Δεν μπορεί οι σπουδαστές να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί» τόνισε και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκούλης, ενώ η Δημοτική Αρχή εξέφρασε την δέσμευση ότι θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην υλοποίηση των αιτημάτων που θέτει ο Σύλλογος Σπουδαστών του ΤΕΙ Πρέβεζας.

 

 

Γκίκας: «Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για τις πάγιες και λειτουργικές μας ανάγκες»

 

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γρηγόρης Γκίκας, σχολίασε αναφορικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ: «Η Διοίκηση πήρε την συγκεκριμένη απόφαση διότι πολύ απλά δεν έχει χρήματα. Εάν μας δώσουν χρήματα, μετά τις 15 Ιουνίου, αναστέλλουμε την απόφαση και λειτουργούμε κανονικά.

Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις εάν δεν έχουμε χρήματα. Η χρηματοδότηση του ΤΕΙ είναι περίπου 1.800.000 ευρώ, δηλαδή πέντε φορές λιγότερα από άλλες χρονιές. Το ίδρυμα διέθετε ένα μεγάλο αποθεματικό με το οποίο θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Δυστυχώς η Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να μας ρωτήσει, τοποθέτησε τα χρήματά μας δύο ημέρες πριν το PSI (κούρεμα) σε ομόλογα και αυτά στη συνέχεια κουρεύτηκαν. Έχουμε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ότι χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσουμε τις πάγιες και διαρκείς λειτουργικές μας ανάγκες. Ελπίζω μέχρι της 15 Ιουνίου να λάβουμε τα χρήματα, αλλιώς σε πρώτη φάση δεν θα υπάρχει σίτιση για τους φοιτητές, σε δεύτερη φάση θα πάψει η φύλαξη για όλα τα κτίρια του Ιδρύματος και έπονται και άλλες περικοπές».