Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 03:24

Στο «σκοτάδι» οι εξελίξεις στη Δημοτικοσυνεταιριστική Αλιευτική Επιχείρηση – Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν οι εργαζόμενοι

Είχαμε αναφερθεί μέσω του atpreveza, στο «Γολγοθά» των απολυμένων της Δημοτικοσυνεταιριστικής Αλιευτικής Επιχείρησης (διαβάστε Έξι απολυμένοι στη Δημοτική-Συνεταιριστική Πρέβεζας και Ξεχασμένοι και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στη Δημοτική-Συνεταιριστική Πρέβεζας), οι οποίοι περιμένουν στις δικαστικές αίθουσες να βρουν το δίκιο τους, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη για να υπερασπίσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση θεωρείται γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος, καθώς μέτοχοί της ήταν δημόσιοι φορείς και τα συμφέροντά της ήταν δημόσιου χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας η ΕΑΣ Πρέβεζας έχει το 87% (κατά προσέγγιση) και ο Δήμος Πρέβεζας ένα ποσοστό της τάξεως του 12% (το υπόλοιπο 1% ορισμένοι μικρομέτοχοι).

Στο ΔΣ της επιχείρησης μάλιστα ο Δήμος Πρέβεζας εκπροσωπείται με δημοτικούς συμβούλους. Λόγω της κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (πτώχευση), που έχει και την πλειοψηφία των μετοχών, έχει διαμορφωθεί μία ιδιόμορφη κατάσταση. Ενώ ο σύνδικος πτώχευσης έχει αναλάβει ουσιαστικά το έργο τη διοίκηση της ΕΑΣ, στο κομμάτι της Δημοτικοσυνεταιριστικής Αλιευτικής Επιχείρησης, τη διοίκηση ασκεί μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, το ΔΣ που είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΑΣ Πρέβεζας το 2011. Πρώην Πρόεδρός της είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Όπως προκύπτει από νομικούς κύκλους μέχρι τον Ιούνιο του 2015, ο εισηγητής δικαστής και ο σύνδικος πτώχευσης δεν μπορούν να επέμβουν και να αντικαταστήσουν μέλη της διοίκησης.

Το atpreveza, επικοινώνησε με εργαζόμενους-απολυμένους της επιχείρησης, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, για το γεγονός πως οι εξελίξεις βρίσκονται στο «σκοτάδι» και ο Δήμος Πρέβεζας και η πρώην διοίκηση της ΕΑΣ, δεν έχουν δώσει λόγο και δεν έχουν προβεί σε καμία δημόσια ενημέρωση μέχρι σήμερα, την ώρα που έχουν απολυθεί άνθρωποι και έχουν κινηθεί δικαστικά, την ώρα που τους οφείλονται χιλιάδες ευρώ, σε μία περίπτωση που αφορά δημόσιο χρήμα, χωρίς αυτό βέβαια να «κρύβει» από μόνο του κάτι, για να είμαστε ξεκάθαροι.

Ωστόσο η Δημοτικοσυνεταιριστική Αλιευτική Επιχείρηση υφίσταται και -όπως τονίζουν απολυμένοι στο atpreveza- υπάρχουν εύλογα ερωτήματα:

-Υπάρχει γνώση των μετόχων (συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Πρέβεζας) για την οικονομική διαχείρηση της εταιρίας; Δημοσιεύονται ισολογισμοί; Πραγματοποιούνται έλεγχοι ορκωτών ελεγκτώ; Γίνεται απολογισμός;

-Πώς χαράσσεται η ασκούμενη δραστηριότητα της επιχείρησης (επενδύσεις, προμήθειες, παραγωγή, πωλήσεις κ.α.)

Σύμφωνα με τους απολυμένους, οι οποίοι έχουν ήδη κινηθεί δικαστικά, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για το γεγονός πως η παραγωγή της επιχείρησης πριν από δύο χρόνια (περίπου 500.000 ψάρια), αφέθηκε στην τύχη της και καταστράφηκε εντελώς, πρέπει να διερευνηθεί η εκχώρηση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της επιχείρησης σε ιδιώτη, πρέπει να ελεγχθεί η έγκριση απόλυσης του προσωπικού «σε μία νύχτα», χωρίς να έχουν καταβληθεί οι νόμιμες αποζημιώσεις και δεδουλευμένα, καθώς και η εγκατάλειψη της ακίνητης περιουσίας της επιχείρησης (εξοπλισμός κ.α.), αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Όπως μας μετέφεραν πάντως οι απολυμένοι: «Αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης...».

Χάριν αστείου μάλιστα, απολυμένοι μας μετέφεραν πως: «Ορισμένοι κάνουν καταγγελίες για άλλους για περιβαλλοντικά θέματα και αυτοί κάνουν χειρότερα...», «φωτογραφίζοντας» πρόσωπα εντός της επιχείρησης, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι όλοι ίδιοι, καθώς αιρετοί όπως ο Νίκος Γιαννούλης, ο αείμνηστος Μίμης Ταμπούρης, ο Κώστας Παπαγεωργίου, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ίδρυση και ανάπτυξη της επιχείρησης, όπως επίσης και παλαιότερες διοικήσεις της ΕΑΣ Πρέβεζας.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας