Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 01:45

Ο Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος νέος Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού

Σύμφωνα με το atpreveza, ο πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος θα είναι ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, στη θέση του Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, ο οποίος παραιτήθηκε. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αποφάσισε πως είναι από τα πλεόν κατάλληλα πρόσωπα για τη θέση, καθώς έχει την επιστημονική κατάρτιση και γνωρίζει την περιοχή μας, ενώ θετική γνώμη είχε και η ηγεσία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

Ο Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος είναι σήµερα Καθηγητής µε γνωστικό αντικείµενο «Θαλάσσια Οικολογία και Δυναµική Αλιευτικών Αποθεµάτων» στο Τµήµα Βιολογίας του Πανεπιστηµίου Πατρών.

ck2

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και πήρε Πτυχίο από το Τµήµα Βιολογίας του Πανεπιστηµίου Πατρών το 1981. Έκανε τις µεταπτυχιακές του σπουδές στη Βιολογική Ωκεανολογία στο Πανεπιστήµιο της Δυτικής Βρετάνης (Βρέστη, Γαλλία). Από το 1983 έως το 1995 εργάστηκε ως ερευνητής στην αρχή στο ISTPM (Επιστηµονικό και Τεχνικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Αλιείας) και στη συνέχεια στο IFREMER (Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Εκµετάλλευση της Θάλασσας, Νάντη, Γαλλία) σε διάφορα εργαστήρια και θέσεις. Κύριο αντικείµενο της έρευνάς του, που αποτελούσε κεντρικό αντικείµενο του «Εθνικού Προγράµµατος για τη Μελέτη της Στρατολόγησης» (PNDR), ήταν η ανάλυση των µηχανισµών που καθορίζουν τις διακυµάνσεις τις αφθονίας των αλιευτικών αποθεµάτων. Το Ινστιτούτο εκ των πραγµάτων είχε κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράµµατος και συντόνιζε ένα σύνολο ερευνητικών φορέων και Πανεπιστηµιακών εργαστηρίων µε διάφορες ειδικότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το αντικείµενο της έρευνας απαιτούσε διεπιστηµονική προσέγγιση και η πληθώρα των φορέων που συµµετείχαν στο πρόγραµµα, τον οδήγησαν στη θέση της διεπιφάνειας ανάµεσα σε ειδικότητες, όπως η φυσική ωκεανογραφία, τα µαθηµατικά, η φυσιολογία, η ηθολογία, η αλιευτική βιολογία. Κατά την τελευταία περίοδο εργασίας του στο συγκεκριµένο φορέα, ανέλαβε το συντονισµό της ερευνητικής οµάδας που µελετούσε τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στις διακυµάνσεις της αφθονίας της γλώσσας, του γαύρου και του χελιού. Και τα τρία αυτά είδη βρίσκονται σήµερα στο επίκεντρο του διαχειριστικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Από το 1996 είναι µέλος ΔΕΠ στο Τµήµα Βιολογίας του Πανεπιστηµίου Πατρών. Αναγνωρίζοντας την Ελληνική αλιευτική ιδιαιτερότητα έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη µελέτη της Μικρής Παράκτιας Αλιείας συνεχίζοντας παράλληλα την έρευνα στις αλληλεπιδράσεις αλιείας-περιβάλλοντος. Στα πλαίσια των παροτρύνσεων της Πράσινης Βίβλου για την Ευρωπαϊκή Αλιεία για µια αποτελεσµατικότερη συνεργασία επιστηµόνων, αλιέων και διοίκησης ανέλαβε πρωτοβουλίες όπως η ίδρυση του Οργανισµού Επιστηµονικής Τεκµηρίωσης και Μελετών της Συνοµοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας. Το 2004 οργάνωσε, µε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κεντρικής και Περιφερειακής διοίκησης, µια συνάντηση των εκπροσώπων αλιέων της Μεσογειακής Ευρώπης µε στόχο τη δηµιουργία Μεσογειακού οργάνου εκπροσώπησης. Στα πλαίσια της συνέχισης των ερευνητικών δραστηριοτήτων του συντόνισε την οµάδα έργου που εκπόνησε το Ελληνικό Σχέδιο για τη διαχείριση του Χελιού στο πλαίσιο του κανονισµού 1100/2007 που έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010.

Από την ανάληψη καθηκόντων στο Πανεπιστήµιο Πατρών συµµετείχε σε 43 ερευνητικά προγράµµατα και µελέτες µε συνολικό προϋπολογισµό περίπου 2,7 εκατοµµύρια €. Έχει 170 δηµοσιεύσεις από τις οποίες 57 στο SCI µε πάνω από 1500 αναφορές. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Οργανισµού Επιστηµονικής Τεκµηρίωσης και Μελετών της Συνοµοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας, µέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης της Λιµνοθάλασσας Μεσολογγίου, διευθυντής του Τοµέα

Βιολογίας Ζώων και του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών του Τµήµατος Βιολογίας. Σήµερα είναι Πρόεδρος του Τµήµατος Βιολογίας και διευθυντής του διατµηµατικού Εργαστηρίου Περιβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Πατρών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ