Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 21:30

Έρευνα atpreveza (Μέρος Β'): Η Πρέβεζα στα Wikileaks – Συλλήψεις Πρεβεζάνων αγωνιστών το 1974

Το atpreveza, ξεκινάει μια διαφορετική έρευνα για την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Δημοσιεύουμε έγγραφα που έχουν διαρρεύσει στο WikiLeaks και αφορούν το Νομό Πρέβεζας.

Παρουσιάζουμε έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών (εμπιστευτικό) στις 21 Φεβρουαρίου 1974, το οποίο αναφέρεται σε συλλήψεις κομμουνιστών στην Ελλάδα και καίριο «χτύπημα» στο κομμουνιστικό και αντιδικτατορικό κίνημα της εποχής. Στο έγγραφο σχολιάζεται πως οι ελληνικές αρχές κατηγορούν και τον Ανδρέα Παπανδρέου για συνεργασία με τους Κομμουνιστές.

Στη λίστα με τους συλληφθέντες υπάρχουν και δύο Πρεβεζάνοι. Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο και τα ονόματα των δύο Πρεβεζάνων.

 

*WikiLeaks καλείται ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Τον ιστότοπο του οργανισμού, ο οποίος και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, διαχειρίζεται η «The Sunshine Press». Μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο ιστότοπος ανακοίνωσε πως η βάση δεδομένων του συμπεριλάμβανε πλέον περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα.[5]

Ο οργανισμός αυτοπεριγράφεται ως «πνευματικό παιδί» Κινέζων αντιφρονούντων, καθώς και δημοσιογράφων, μαθηματικών και νεοσύστατων εταιρειών τεχνολογίας από τις Η.Π.Α., την Ταϊβάν, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Δημοσιεύματα εφημερίδων και το περιοδικό «The New Yorker» (7 Ιουνίου 2010) παρουσιάζουν ως ιδρυτή του οργανισμού τον Τζούλιαν Ασάντζ (Julian Assange), έναν Αυστραλό δημοσιογράφο και ακτιβιστή του Διαδικτύου.