Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 17:21

Σταμάτης Περδίος: «Το πρώτο χαράτσι από τα πολλά που έρχονται»

Στην Πρέβεζα βρέθηκε χθες ο μηχανολόγος-μηχανικός, σύμβουλος εξοικονόμησης ενέργειας, τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συλλόγων ιδιοκτητών ακινήτων, κ. Σταμάτης Περδίος, όπου συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Πρέβεζας, Βαγγέλη Κατσίμπρα, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαϊλη.

Ο κ. Περδιός θα πραγματοποιήσει σεμινάρια για την εκπαίδευση των ενεργειακών επιθεωρητών του Νομού Πρέβεζας, οι οποίοι θα είναι αρμόδιοι για τη χορήγηση του ενεργειακού πιστοποιητικού, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο χαράτσι από τα πολλά που θα έρθουν, μετά την 17η Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.

Το εν λόγω πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό ήδη από το 2011, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2002, που το καθιστά υποχρεωτικό σε κάθε αγοραπωλησία ή ενοικίαση ακινήτου, αρκεί να είναι άνω των 50 m2. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις που αφορούν αγροτικά κτίσματα – όχι κατοικίες - , θρησκευτικά κτίρια, βενζινάδικα κ.α. Όλες οι υπόλοιπες κατοικίες πρέπει να έχουν ενεργειακό πιστοποιητικό το οποίο έχει διάρκεια από την στιγμή που θα εκδοθεί, 10 χρόνια.
«Δεν είναι κακό σαν μέτρο. Σαν μέτρο μόνο είναι καλό αλλά δεν φτάνει. Δεν αρκεί να χαρακτηρίσουμε ένα ακίνητο καλό ή κακό. Εάν βέβαια είναι καλό, πρόβλημα δεν υπάρχει, εάν είναι κακό και μένεις εκεί, ο στόχος για τον οποίο δημιουργήθηκε το πιστοποιητικό, δεν επιτυγχάνεται. Και ο στόχος ήταν να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Εξοικονόμηση γίνεται μόνο εάν κάνεις επεμβάσεις στο κτίριο… και υπάρχει κάποιο κοστολόγιο», ήταν το σχόλιο του Προέδρου της Π.Ο.Ι.Α.

Ο κ. Περδιός πρόσθεσε στη συνέχεια: «Έχουμε εστιαστεί μόνο στη διαπίστωση του προβλήματος και δεν υπάρχουν... παράδες, όπως λέμε οι Ηπειρώτες, για τίποτα παραπάνω. Άρα ο πολίτης λέει: ''άλλο ένα χαράτσι που μου βάζουν'' και έχει απόλυτο δίκιο. Και να πως απαξιώνεται στα μάτια του μια σωστή πρωτοβουλία, και να πως απαξιώνεται διπλά μια πρωτοβουλία που για λόγους τραγικής καθυστέρησης των Ελληνικών Κυβερνήσεων, αφού το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το 2006 όπως σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2011, μέσα στα Μνημόνια. Άρα δεύτερη κακή συγκυρία, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν. Άρα, καλούμε τον κάθε Χριστιανό να πληρώνει πράγματα τα οποία ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτα. Απλά ένα χαρτί το οποίο θα βρίσκεται στο συρτάρι του. Ένας γέρος άνθρωπος δεν χρειάζεται καμία διαπίστωση ότι είναι... γέρος».

Υπήρξε κατόπιν... χείμαρρος για την πραγματική στόχευση του μέτρου: «Δεν θα ‘πρεπε να βάζουν τον κόσμο να πληρώνει για παλιά ακίνητα τα οποία πριν από το 1975 ή 1979 δεν είχαν καμία δυνατότητα για θερμομόνωση η οποία δεν υπήρχε καν. Εγώ από την πλευρά μου τι πρέπει να ελέγξω σε αυτά τα σπίτια; Να ελέγξω ότι πρόκειται για κατηγορία Η’; Οι πολίτες πρέπει να βρουν λεφτά και να τα φτιάξουν. Άρα οδηγούμαστε σε άλλο ένα χαράτσι. Είναι το πρώτο χαράτσι από αυτά που έρχονται, διότι θα ακολουθήσει πιστοποιητικό για θέρμανση, πιστοποιητικό για τον κλιματισμό, τα οποία βρίσκονται προ των πυλών και αποτελούν μέρος της ίδιας οδηγίας και εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό. Υπάρχει Νόμος και έχουν θεσμοθετηθεί να ξεκινήσουν στην Ελλάδα από την 1/1/11, απλά ο Νόμος αυτή τη στιγμή, σιωπηρά δεν εφαρμόζεται. Έπρεπε από τον Ιανουάριο του ’11 να ελέγχεται η θέρμανση και ο κλιματισμός σε όλα τα κτίρια της ελληνικής επικράτειας, σε ό,τι κατοικείται στην Ελλάδα, δηλαδή σε 5,5 εκατομμύρια κτίρια. Ο νόμος εν ευθέτω χρόνο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Και κατόπιν θα ακολουθήσει μια σειρά άλλων πιστοποιητικών που έχουν αποφασιστεί από την Ε.Ε. και τα οποία θα αφορούν την ποιότητα νερού, ύπαρξης αμιάντου στην οικοδομή, ποιότητα αέρα, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, στατική αντοχή και εάν τα προσθέσουμε όλα μαζί, φτάνουμε τα 10 πιστοποιητικά».

 

 

«Η λέξη ''ιδιοικτήτης'' θα υπάρχει μόνο στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη»

 

 

Αναφορικά με το τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να αποφύγουν το «χαράτσι», ο κ. Περδίος σχολίασε: «Δυστυχώς οδηγούμεθα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια κατάσταση πρωτόγονη για τη χώρα μας. Η λέξη ''ιδιοκτήτης'' θα υπάρχει πλέον μόνο στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη. Θα είναι αδύνατον να κρατήσει κάποιος το ακίνητό του. Θα 'ναι τόσες οι επιβαρύνσεις, τόσοι οι φόροι, που δεν θα μπορεί να το κρατήσει. Και βάσει του Νόμου, όταν δεν μπορείς να κρατήσεις ένα ακίνητο και χρωστάς στην Εφορία, τότε περιέρχεται ομαλά στο Κράτος. Τι θα τα κάνει το Κράτος; Εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί ένα... καλάθι που θα λάβουν οι ξένοι έναντι του χρέους. Αλλά ότι δεν θα μπορούμε να κρατήσουμε τα ακίνητά μας είναι εκ των ουκ άνευ. 
Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έχει επαναληφθεί 3 φορές στον προηγούμενο αιώνα. Η πρώτη το 1920, στην Ρωσία, καθώς δεν πήρε ο Λένιν τα σπίτια των ανθρώπων, αλλά λόγω των εξοντωτικών φόρων που έβαλε, ο κάθε Ρώσος έλεγε ''παρ’ το Πασά μου και άσε με ήσυχο''.
Δεύτερη φορά το 1947 στην Κωνσταντινούπολη και τρίτη ξανά στην Πόλη εις βάρος των Ελλήνων ομογενών. Έτσι ξεκληρίστηκαν οι Έλληνες της Σμύρνης και των παραλίων, άφηναν τα σπίτια τους λόγω φορολόγησης και τα έπαιρνε η Τουρκική Κυβέρνηση. Κάτι ανάλογο επαναλαμβάνεται και σήμερα, κλιμακωτά.

Λένε πως το χρόνου δεν θα υπάρχουν χαράτσια ΔΕΗ. Όμως θα υπάρχει ένας ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Γνωρίζει κανείς πόσος θα είναι αυτός ο ενιαίος φόρος που θα περιλαμβάνει ΤΑΠ, ΕΤΑΚ και όλα μαζί μέσα; Οι συζητήσεις και οι μελέτες που γίνονται είναι τέτοιες, ώστε ο φόρος αυτός, εάν τον επιμερίσουμε σε 25 χρόνια, διότι θα είναι ετήσιος, προκύπτει η αξία του ακινήτου. Την κυρία Μέρκελ ενοχλεί το γεγονός ότι στην Γερμανία το ποσοστό της ιδιοκτησίας είναι 40% καθώς τα ακίνητα ανήκουν στην ουσία σε τράπεζες και ασφαλιστικές ενώ οι... κοινοί θνητοί δεν έχουν κατοικία».
Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να κάνουν μεγάλη υπομονή, τονίζοντας: «Η μεθοδολογία που διδάσκω στους επιθεωρητές , η διαδικασία ελέγχου δηλαδή στα κτίρια είναι στην ουσία διάτρητη στα πάντα, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Οι πολίτες πρέπει να κάνουν μεγάλη υπομονή. Να πάρουν την απόφαση ότι αυτό που με τόσο κόπο έκαναν, δεν θα τους ανήκει και προκειμένου να το πάρει το σπίτι τους το Κράτος υπάρχουν οι εξής επιλογές: ή να το πωλήσουν εάν μπορέσουν, ή να το μεταβιβάσουν στο Πατριαρχείο, ώστε να αναλάβει άλλος να τους πληρώνει τα χαράτσι. Δυστυχώς και εύχομαι να διαψευστώ οι λύσεις είναι ή η αποδοχή για τους γηραιότερους ότι γίνονται νεόπτωχοι, ή να κληροδοτήσουν το ακίνητο στο Πατριαρχείο ή συζητάς με τον προσωπικό σου ιατρό και αναζητείς τρόπο να αποδημήσεις εις Κύριον, κάτι που βλέπουμε ήδη, καθώς καταγράφονται 3-4 αυτοκτονίες την ημέρα και θα αυξηθούν. Οι νέοι έχουν και την επιλογή να μεταναστεύσουν σε χώρες όπως η... Βενεζουέλα, η... Αργεντινή και αλλού».