Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 16:50

Σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα μέσω Κοι.Σ.Π.Ε. το κυλικείο του Νοσοκομείου Πρέβεζας

Το «πείραμα» του προηγούμενου έτους, όταν η διανομή του φαγητού στο ΓΝ Πρέβεζας, ανατέθηκε μέσω Κοι.Σ.Π.Ε. σε άτομα (από Πρέβεζα και Άρτα) με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που βρίσκονταν στο στάδιο της επανένταξης, επιχειρεί να εφαρμόσει η διοίκηση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας και στις υπηρεσίες του κυλικείου του ιδρύματος.

Στο σχετικό διαγωνισμό μάλιστα που προκηρύχθηκε, υπήρξε ένσταση από εταιρία που ήθελε να εκμεταλλευτεί το κυλικείο για το γεγονός αυτό (η οποία και απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο). Πέρα από την ευαισθησία και το πολιτικό πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει ο καθένας τα περί επαγγελµατικής αποκατάστασης ατόµων µε σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήµατα µέσω Κοι. Σ.Π.Ε., υπάρχει ένα ζήτημα που είναι θεμελιώδες στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η προώθηση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης, είναι ντιρεκτίβα και στρατηγική της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης. Σε σχετικό έγγραφο μάλιστα του Νοσοκομείου, αναφορικά με το διαγωνισμό, τονίζεται πως υπάρχουν δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επιβεβαιώθηκαν στο σύµφωνο Andor – Λυκουρέντζου για την προώθηση της µεταρρύθµισης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που ρητά συµφωνήθηκε η ενίσχυση του θεσµού των Κοι.Σ.Π.Ε.

Τι είναι όμως οι Κοι.Σ.Π.Ε.;

Σύμφωνα με σχετική ιστοσελίδα:

Αποβλέπουν στην κοινωνική-οικονομική ενσωμάτωση και επαγγελματική ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Είναι ΝΠΙΔ με περιορισμένη ευθύνη των μελών και αποτελούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας, η ανάπτυξη και η εποπτεία των οποίων ανήκουν στον Υπουργό Υγείας και ασκούνται απ' τη Δ/νση Ψυχικής Υγείας.

Έχουν εμπορικό χαρακτήρα και μπορούν να αναπτύσσουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.

Μέλη τους μπορεί να γίνουν:

-- Άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα σε ποσοστό τουλάχιστον 35%

-- Επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε ποσοστό έως 45%

--Νομικά πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή άλλα φυσικά πρόσωπα σε ποσοστό έως 20%.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας, κ. Νίκος Γεωργάκος πάντως θεωρεί πως οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα αυτά παρουσιάζουν μεγάλη πρόοδο, με την ενασχόλησή τους σε υπηρεσίες που προσφέρουν. Στον αντίποδα όμως υπάρχει και η άποψη ότι το συγκεκριμένο μοντέλο διαλύει τη λεγόμενη εργατική «τάξη» στο βωμό της επιχειρηματικότητας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει ευαισθησία για τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και στους υποστηρικτές αυτής της άποψης.