Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 04:28

Τρία βραβεία για την Ήπειρο από το περιοδικό Γαστρονόμος

Με το βραβείο καινοτομίας τιμήθηκε από το περιοδικό “Γαστρονόμος” και την εφημερίδα Καθημερινή ο Πρεβεζάνος Γεωπόνος Φίλιππος Θεοχάρης.

Ο κ.Θεοχάρης παρέλαβε το βραβείο σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη δεδομένου ότι είναι ο πρώτος έλληνας γεωπόνος που κατάφερε να “εξημερώσει” την κάπαρη το φυτό σύμβολο της ανυποταγής που βρίσκουμε σκαρφαλωμένο στους βράχους των Κυκλάδων και να το βάλει σε γλάστρες.

Ο γεωπόνος έφερε κάποια μοσχεύματα κάπαρης από την Τήνο και μετά από εκατοντάδες πειράματα και τέσσερα χρόνια προσπαθειών κατάφερε να τα πολλαπλασιάσει.

Το βραβείο του κ.Θεοχάρη όμως δεν ήταν το μόνο για την Ήπειρο.

Το ειδικό βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης» που δίνεται προς τιμή του ιδρυτή της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου που απονέμεται κάθε χρόνο σε παραγωγό της Ηπείρου πήρε ο Βαγγέλης Γείτονας ως παράδειγμα επιχειρηματία. Στις ζηλευτές εγκαταστάσεις της εταιρείας του λίγο έξω από την Άρτα τυποποιεί με την πολύτιμη βοήθεια της 20μελούς ομάδας του περίπου 300 τόνους καπνιστού χελιού ετησίως και τους διοχετεύει στις μεγάλες αγορές του κόσμου.

Το τιμητικό βραβείο του «Γαστρονόμου» απονεμήθηκε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, τη μοναδική σχολή τυροκομίας στην Ελλάδα, με μεγάλη κοινωνική προσφορά. Διατήρησε την παραδεδομένη γνώση, αλλά πρωτοπόρησε επίσης εισάγοντας νέους τρόπους τυροκομίας. Η πρώτη που δίδαξε, πριν από 50 χρόνια, την παραγωγή γραβιέρας (που δεν υπήρχε στην Ελλάδα).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης για άλλη μια χρονιά βραβεύθηκαν άνθρωποι της προκοπής και της δημιουργίας, που, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, επιμένουν ποιοτικά.

Άνθρωποι που μέσα από την δουλειά τους αναδεικνύουν την πατρίδα και τα προϊόντα της , σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο και δίνουν την δυνατότητα στους ξένους να δουν την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της καινοτομίας, της παράδοσης και των ξεχωριστών γεύσεων.