Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 04:13

«Πού πάνε τα λύματα στην Καστροσυκιά;» αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος – Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι με το αλιευτικό καταφύγιο

Στο επίκεντρο βρέθηκε η Καστροσυκιά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, καθώς από τους κατοίκους της εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για «πλήγματα» στο σπουδαίο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και για «πλήγματα» στην υγεία ντόπιων και επισκεπτών.

alieftiko

Από τη μία η κατάσταση στο αλιευτικό καταφύγιο της Καστροσυκιάς δεν έχει αλλάξει, από όσα είχε παρουσιάσει το atpreveza στις 28 Μαϊου 2013 (διαβάστε ΕΔΩ) και από την άλλη το γεγονός ότι ο βιολογικός καθαρισμός θα καταλήξει σε μία όμορφη παραλία της Καστροσυκιάς, δημουργούν προβληματισμό. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας από την πλευρά του, θέλοντας να υπερτονίσει την αναγκαιότητα του έργου (κανείς προφανώς δε διαφωνεί με αυτό, ούτε καν οι κάτοικοι), αναρωτήθηκε: «Πού πάνε σήμερα τα λύματα;».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΣΥΠ, Χρήστος Βαρέλας, ανέφερε για το αλιευτικό καταφύγιο: «Οι ψαράδες δε μπορούν να μπουν μέσα. Είναι σε άθλια κατάσταση και αναγκάζονται να πάνε Πρέβεζα ή Λυγιά. Το κόστος είναι μεγάλο» και έθεσε θέμα υγιεινής, καθώς εγκλωβίζονται ψάρια και στη συνέχεια μυρίζουν.

IMG 9379

Ο κ. Μπαϊλης ανέφερε πως χρειάζεται νέο έργο. Μία επέκταση βραχίονα στο λιμάνι. «Χρειάζεται μελέτη. Αν δε γίνει σωστό έργο, θα το καθαρίζουμε και σε ένα μήνα πάλι το ίδιο», είπε ο Δήμαρχος Πρέβεζας και υποστήριξε πως σε αυτή τη λύση θα στραφεί ο Δήμος. Το θέμα είναι όμως το πότε...

Η Στέλλα Βαρτελάτου επίσης στάθηκε στο ζήτημα με τις νομιμοποιήσεις των καταφυγίων, έπειτα από συζήτηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, κ. Στράτο Ιωάννου.

Ακολούθως συζητήθηκε το θέμα: «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πρέβεζας του Δήμου Πάργας και της Περιφέρειας Ηπείρου για την κατασκευή των έργων της πράξης υπό τον τίτλο:{ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ του πρώην ΔΗΜΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ (νυν ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ) ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΛΟΥΤΣΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ}».

Και πάλι ο κ. Βαρέλας πήρε το λόγο και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σε ποια θέση θα γίνει ο βιολογικός και πού θα πέσουν τα απόβλητα; Έχω μάθει ότι τα απόβλητα θα πέσουν στην παραλία της Λεύκας.

Αν γίνει αυτό το καλύτερο κομμάτι της παραλίας της Πρέβεζας θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Εφόσον θα γινει αυτό (ο βιολογικός), γιατί να μη πάνε για άρδευση και να πέσουν στη θάλασσα;».

Ο κ. Μπαϊλης απάντησε: «Η μελέτη είναι από την Περιφέρεια Ηπείρου. Είναι άμεσο και αναγκαίο να ενταχθεί το έργο. Δεν ξέρω ακριβώς σε ποιο σημείο, αλλά προβλέπεται 1940 μέτρα από την ακτή να χύνεται ο αγωγός, όπως με ενημέρωσε ο μελετητής».

IMG 9367

Ο επικεφαλής της Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας, Μιλτιάδης Κλάπας, αρχικά είπε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα και ο τρόπος που ήρθε υποβαθμίζει τη σπουδαιότητά του. Κανένας διάλογος δεν έγινε με την τοπική κοινωνία. Έγινε «εν κρυπτώ». Το θεωρώ λαθεμένο. Διαφωνούμε πλήρως για τη λύση που δίνεται, με τη νέα μονάδα βιολογικού στην Καστροσυκιά. Ακούμε με προσοχή την ανησυχία των κατοικών της περιοχής. Το ΤΕΕ Πρέβεζας αντιτίθεται και για περιβαλλοντικούς όρους. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι το οικονομικό. Πάμε να κατασκευάσουμε εντός του ίδιου Δήμου, τρεις μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Η επιβάρυνση ανά κατοικία θα είναι μεγάλη.

Το έργο πρέπει να γίνει.

Προτείνω ένα μέρος της παραλίας να συνδεθεί με τον βιολογικό της Πρέβεζας και ένα με το βιολογικό του Λούρου. Η θέση που τοποθετείται η μονάδα επιστημονικά είναι επαρκής. Στο θαλάσσιο αγωγό, δεν το γνωρίζω.

Το έργο να γίνει, αλλά με σύνδεση στους δύο υπάρχοντες».

IMG 9376

Ο Τάκης Παππάς (ΑΣΥΠ), είπε πως είναι αναγκαιότητα το έργο, ενώ καλύφθηκε από την ανάλυση του κου Κλάπα. Ο κ. Νόβας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Συμφωνούμε με τον κ. Κλάπα, εύκολα γίνεται κατανοητή η ανάγκη για συνολική αντιμετώπιση του πράγματος. Δε μπορείς να πας σε μεμονωμένες λύσεις. Να πάρει πρωτοβουλίες ο Δήμος και να δει με μελέτες όλα όσα ελέχθησαν».

IMG 9371

Ο κ. Πιπιλίδης πρόσθεσε πως πρέπει να προσεχθούν και χωριά της Δ.Ε. Ζαλόγγου, μήπως και δεν περιληφθούν στο σχεδιασμό, ενώ ο κ. Μπαϊλης τόνισε: «Πουλάμε θάλασσα και πού πάνε τα λύματα; Να είμαστε ειλικρινείς. Πού πάνε σήμερα; Πάνε ένα 15-20% στον βιολογικό της Πρέβεζας και τα άλλα πού; Είναι τελευταία ευκαιρία και είναι αναγκαίο το έργο. Το όφελος το περιβαλλοντικό είναι πιο σημαντικό, ακόμη κι από το οικονομικό μέρος».

IMG 9369

Τελικώς το θέμα «πέρασε» κατά πλειοψηφία, καθώς με την πρόταση Κλάπα (να γίνει το έργο, αλλά με την προϋπόθεση να εξεταστεί αν είναι επιστημονικά σωστή, η τεχνική λύση που πρότεινε), συμφώνησαν η ΑΣΥΠ, η Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας, είχε ρωτήσει την Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κα Καζάκου, αν υπάρχουν κάποια χρήματα για τα αλιευτικά καταφύγια Μύτικα και Καστροσυκιάς (από το Υπουργείο Ναυτιλίας) κι αν αυτά θα χαθούν στο τέλος του χρόνου.

Η κα Καζάκου, αφού απάντησε πως το ΔΛΤ έχει τρομερή έλλειψη σε προσωπικό για να λειτουργήσει, ανέφερε πως το ζήτημα είναι στα χέρια νομικού συμβούλου, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει αν είναι ή όχι αρμοδιότητα του Ταμείου κι αν εργασίες στα καταφύγια Λυγιάς και Καστροσυκιάς (ίδια δημοτική ενότητα), θα θεωρηθούν ή όχι κατάτμηση έργου. Παράλληλα πρόσθεσε πως η Περιφέρεια έχει καθαρίσει το καταφύγιο στο Μύτικα.