Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 03:11

Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων στο στόχαστρο

Τη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης διαχείρισης όλης της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιολάδου από την καλλιέργεια της ελιάς μέχρι την αξιοποίηση των παραπροϊόντων και των αποβλήτων, όπως απαιτούν πλέον οι σύγχρονες αρχές των καθαρών τεχνολογιών, βάζει σε προτεραιότητα η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έχουν ήδη διαπιστωθεί παραβάσεις και με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη στις 30 Ιουλίου 2012 επιβλήθηκαν και πρόστιμα σε δύο ελαιοτριβεία στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας των ελαιοτριβείων θα πρέπει μεταξύ άλλων να σταματήσουν άμεσα οποιαδήποτε απόρριψη στην δεξαμενή και την περιοχή εκτός άδειας διάθεσης υγρών αποβλήτων και με ευθύνη τους να επανέλθει η ρυπασμένη περιοχή στην πρότερη κατάσταση μέχρι την επόμενη ελαιοκομική περίοδο αλλά και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία τους και η μη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Αυτό που απαιτείται είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνουν συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης όλης της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιολάδου από την καλλιέργεια της ελιάς μέχρι την αξιοποίηση των παραπροϊόντων και των αποβλήτων.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια τόνοι τοξικών υγρών και στερεών αποβλήτων παράγονται ετησίως από τα περίπου 3.000 ελαιοτριβεία της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Καθαρής Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και καταλήγουν ανεπεξέργαστα στο περιβάλλον, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα και αφήνοντας ανεξίτηλα ίχνη σε εδάφη, νερά, έμβιους οργανισμούς και κατ’ επέκταση στην τροφική αλυσίδα.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και απειλεί την ίδια την ελαιοπαραγωγή της χώρας που αποτελεί το 15% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η Ε.Ε. πιέζει για περιορισμό της ρύπανσης των ελαιουργείων, και σύμφωνα με τις επιταγές της, όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν θα κλείσουν στο τέλος του έτους.

81893-54021207

Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας τον περασμένο Απρίλιο προσκάλεσε τον καθηγητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Απόστολο Βλυσίδη στην Πρέβεζα, ο οποίος παρουσίασε τη βραβευμένη πρόταση διαχείρισης αποβλήτων ελαιοτριβείων σε στελέχη των υπηρεσιών της ΠΕ ,του δήμου Πάργας και σε ελαιοτριβείς της ευρύτερης περιοχής .Μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση, που μπορεί να συνεισφέρει στη βιολογική γεωργία.

Με τη μέθοδο που έχουν αναπτύξει και καλύπτεται με δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα υγρά και στερεά (πυρήνας και φύλλα ελιάς, άνθρακας, άζωτο, φωσφόρος, κάλιο, ασβέστιο) απόβλητα, απο-τοξικοποιούνται με χρήση δισθενούς σιδήρου και υπεροξειδίου του υδρογόνου. Στη συνέχεια, παράγεται μεθάνιο που μπορεί να αξιοποιηθεί για παραγωγή θερμοηλεκτρικής ενέργειας. Το μεθάνιο παράγεται με αναερόβια χώνευση, που λειτουργεί αλληλοσυμπληρωματικά ως προς την κομποστοποίηση.

Τα υγρά απόβλητα της αναερόβιας χώνευσης χρησιμοποιούνται ολοκληρωτικά στη συγκομποστοποίηση, ενώ η περίσσεια θερμικής ενέργειας από τη συμπαραγωγή συμβάλλει στην επιτάχυνση των αερόβιων βιολογικών διεργασιών και στη βελτιστοποίηση του παραγόμενου βιολογικού λιπάσματος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές καλλιέργειες.

Πρόκειται ουσιαστικά για μικρές βιομηχανικές μονάδες που συμπληρώνουν τις εγκαταστάσεις των ελαιοτριβείων και επιτελούν την αποτοξικοποίηση των υγρών αποβλήτων και στη συνέχεια την κομποστοποίησή τους μαζί με τα στερεά απόβλητα, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν στη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων, με τη μορφή ενός πλούσιου βιολογικού λιπάσματος.

Έτσι, δεν απομένει κανένα υπόλειμμα, παράγεται ένα πλούσιο εδαφοβελτιωτικό λίπασμα, ενώ η καλλιέργεια της ελιάς γίνεται αειφόρος καθώς προσανατολίζεται στη βιολογική γεωργία.

Capture1

Μέχρι σήμερα, κατά τον κ. Βλυσίδη, η νέα τεχνολογία έχει δοκιμαστεί σε τέσσερις πιλοτικές μονάδες που εγκαταστάθηκαν σε ελαιουργεία της Κρήτης και της Λευκωσίας καθώς και στο ίδιο το ΕΜΠ, ενώ κατά τη φετινή χρονιά εφαρμόστηκε κανονικά σε ελαιοτριβεία στο Βαμβακόπουλο Χανίων, στα Μάλια Ηρακλείου, στα Κουτσουρά Λασιθίου και στο Καταστάρι Ζακύνθου.

Το ίδιο το βιο-λίπασμα, μελετήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) και δοκιμάστηκε στην καλλιέργεια της ελιάς αλλά και σε αμπέλια, εσπεριδοειδή, πατάτες και αρωματικά φυτά με πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ σήμερα δοκιμάζεται και στα σπαράγγια. Η φετινή παραγωγή, ανήλθε σε 4.000 τόνους βιο-λιπάσματος, ενώ, κατά τον κ. Βλυσίδη, του χρόνου αναμένεται να υιοθετήσουν την τεχνολογία πέντε επιπλέον ελαιοτριβεία και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από πολλά να ενταχθούν στο δίκτυο διάθεσης του βιο-λιπάσματος που σταδιακά θα μετασχηματιστεί σε συνεταιρισμό.