Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014 01:21

«Μπλόκο» από τον Φορέα Δ.Σ.Ε.Π. Αχέροντα και Καλαμά σε εκτάσεις για αγροτική χρήση στην Αμμουδιά

Αρνητικά σε 4 από τις 10 περιπτώσεις οικοπέδων/ακινήτων που θα παραχωρήσει η Π.Ε. Πρέβεζας για μίσθωση προς αγροτική χρήση (καλλιέργεια), διάρκειας 25 ετών, γνωμοδότησε ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά.

Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται στην Αμμουδιά του Δήμου Πάργας και στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες, διαπιστώθηκε ότι στο μεγαλύτερο τμήμα τους καλύπτονται με αρμυρίκια και καλαμιώνες και στο υπόλοιπο με αυτοφυή ποώδη βλάστηση. Οι φυτοκοινωνίες των αρμυρικιών και των καλαμιώνων αποτελούν σημαντικό σχηματισμό στον υγρότοπο καθώς συμβάλλουν στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της περιοχής αλλά κυρίως, διαδραματίζουν σημαντικό οικολογικό ρόλο ως ενδιαίτημα για πολλά μεταναστευτικά είδη πουλιών και άλλων υγροτοπικών ειδών πανίδας.

«Η αλλαγή χρήσης της έκτασης, πέρα από την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής και την διάσπαση της συνέχειας του οικοτόπου, θα επιφέρει μείωση της έκτασης του ενδιαιτήματος που χρησιμοποιείται από σπάνια είδη πουλιών, με άμεσες επιπτώσεις στους πληθυσμούς τους αλλά και γενικότερα στην βιοποικιλότητα της περιοχής», σημειώνουν οι υπάλληλοι του Φορέα.

Απομένει να δούμε αν η γνωμοδότηση θα ληφθεί και υπ' όψη.