Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 03:33

Προσπάθεια να αποδοθεί στην κοινωνία της Πρέβεζας το κτίριο του παλαιού τελωνείου

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza, έχει γίνει η πρώτη κρούση στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αποδοθεί στην κοινωνία της Πρέβεζας, ένα κτίριο-φάντασμα, που... ρημάζει ανεκμετάλλευτο, ωστόσο χαρακτηρίζεται -και όχι άδικα- ως «φιλέτο».

Ο λόγος για το παλαιό τελεωνείο, που το Υπουργείο Οικονομικών μάλλον έχει ξεχάσει πως υπάρχει στην πόλη της Πρέβεζας. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έχει ήδη αποστείλει αίτημα για να της αποδοθούν το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος, το οποίο σε πρώτη φάση αντιμετωπίστηκε θετικά από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν δύο μεγάλα «εμπόδια» (Τρόικα, ΤΑΙΠΕΔ), που εμποδίζουν τη δυναμική διεκδίκηση του αιτήματος, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ο δυσκολίες για να στεφθεί με επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολλές.

Ίδια περίπτωση είναι και το στρατόπεδο «Κονκουρή». Παρατημένο στην τύχη του από το Δήμο Πρέβεζας, περιμένει την υποτιθέμενη σωτηρία του, μέσω πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ.

IMG 9777

Στο μεταξύ, τις διαδικασίες με τις οποίες κενά και εγκαταλελειμμένα κτίρια μπορούν να περιέλθουν στη διαχείριση ή στην κυριότητα δήμων και ιδιωτών για χρονικό διάστημα ως και 50 έτη περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι νέες ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, εισάγουν ειδική διαδικασία αναγκαστικής εξαγοράς κτιρίων από ιδιώτες, εφόσον οι ιδιοκτήτες είτε αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των ακινήτων (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας), είτε αδρανούν. Επίσης, προβλέπουν ειδική πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων εκμίσθωσης ή μεταβίβασης ακινήτου, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας.
Τις ρυθμίσεις είχαν προαναγγείλει στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.