Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014 11:39

Φωτιά σε πλοίο με 478 επιβαίνοντες ανοιχτά της Κέρκυρας-Επιβάτες και από την Πρέβεζα πάνω στο πλοίο που εκκενώνεται

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας, στο οποίο επέβαιναν 478 άτομα- επιβάτες και πλήρωμα- ανάμεσά τους βρίσκονται 268 Ελληνες. Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εκκένωσης, με πολύ κακές καιρικές συνθήκες και κάποιοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε σωσίβιους λέμβους, αλλά πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο.

anek norman_atlantic2

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο γκαράζ του Norman Atlantic και γρήγορα εξαπλώθηκε, ενώ το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών εντός των ιταλικών υδάτων και γίνεται επιχείρηση εκκένωσης, με την επιβίβαση σε σωσίβιες λέμβους.

Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν, εντάσεως 7-8 μποφόρ, και η δυνατή βροχή δυσκολεύουν την επιχείρηση εκκένωσης.

Στο σημείο έσπευσαν τα παραπλέοντα πλοία. Από τα πρώτα που βρέθηκαν δίπλα στο Norman Atlantic βρίσκεται το πλοίο «Spirit of Piraeus». Παράλληλα, δόθηκε εντολή να σπεύσουν πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος C-130 προκειμένου να δουν τι συμβαίνει και να συντονίσουν την επιχείρηση από αέρος και να παράσχουν βοήθεια. Η Ιταλία έχει στείλει δύο πλωτά μέσα και ένα αεροσκάφος ενώ η Αλβανία στέλνει ναυαγοσωστικά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιμενικού, 150 από τους επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο. Από αυτούς οι 35 μεταφέρθηκαν στο «Spirit of Piraeus» και είναι πλέον ασφαλείς, αλλά οι υπόλοιποι παραμένουν στη σωσίβια λέμβο, καθώς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να μετεπιβιβαστούν.

Στο σημείο έσπευσε και το Cruise Europa, το οποίο έστειλε σωσίβια λέμβο για 150 άτομα, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε αυτό. Ομως παρά τις επίμονες προσπάθειες των ανθρώπων του πλοίου, ο ισχυρός άνεμος και η βροχόπτωση δεν επέτρεψαν να ανέβει η βάρκα στο Norman Atlantic και εγκαταλείφθηκε η επιχείρηση, ενώ οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο Cruise Europa συγκλονισμένοι από την κατάσταση.

Το πλοίο των Μινωικών Γραμμών είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή αυτή τη στιγμή και ανέλαβε το συντονισμό της έρευνας και της διάσωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ υπάρχει έχουν ετοιμαστεί καμπίνες για να φιλοξενήσουν τον κόσμο. Ακόμη, το πλοίο «Εύηνος» θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τα ελικόπτερα, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διάσωση από αέρος.

Τα άλλα πλοία που έσπευσαν σε βοήθεια έχουν εντολή να σχηματίσουν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic, προκειμένου να το προστατεύσουν από τις καιρικές συνθήκες και να γίνει πιο εύκολα η διαδικασία επιβίβασης των εγκλωβισμένων σε σωσίβιες λέμβους και η μετεπιβίβασή τους σε άλλο πλοίο.

Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας μέσω Ηγουμενίτσας και επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

Ανάμεσα στους επιβάτες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βρίσκονται και Πρεβεζάνοι οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

*Με πληροφορίες από το skai.gr και το ΑΠΕ-ΜΠΕ