Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 11:37

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Παρθένο Ελαιόλαδο ποικιλίας Λιανολιάς Πρέβεζας-Στράτος Ιωάννου: «Τα τοπικά μας προϊόντα αποκτούν ταυτότητα»

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που αφορά τοπικά μας προϊόντα ολοκληρώνεται και παρουσιάζεται σε ανοιχτή για το κοινό ημερίδα. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της μελέτης για την Λιανολιά, ποικιλία της ελιάς που παράγεται στην περιοχή της Πρέβεζας και η οποία έχει ως σκοπό την επιστημονική ταυτοποίηση και προστασία του συγκεκριμένου εξαιρετικού τοπικού προϊόντος.

ελια

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώσει την Παρασκευή 30/1/2015, και ώρες 10:00π.μ. - 15:00μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (Πρώην Λαϊκή Αγορά) ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: « Παρθένο Ελαιόλαδο ποικιλίας Λιανολιάς Πρέβεζας. Βελτίωση Ποιότητας και Οργανοληπτική Αξιολόγηση» με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για την μελέτη που ανέθεσε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, των ποιοτικών, οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των χαρακτηριστικών γνησιότητας, του παρθένου ελαιολάδου της ποικιλίας Λιανολιάπου που έχει ήδη καθιερωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και που θα βοηθήσει στην αναγνωρισιμότητα και περαιτέρω ανάδειξη και προώθηση του προϊόντος. Με αυτή τη μελέτη αποτυπώνονται με επιστημονικό και έγκυρο τρόπο εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καρπού που δίνουν την ξεχωριστή ποιότητα και γεύση στο προϊόν. Επιπλέον, προσδιορίζονται με ακρίβεια οι μεταβολές στα χαρακτηριστικά αυτά σε σχέση με την ποικιλία, τον βαθμό ωρίμανσης του καρπού, τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καθώς και μελέτη της επίδρασης των διαφόρων φάσεων εξαγωγής του ελαιολάδου από τον ελαιόκαρπο, στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Έτσι, η μελέτη καταλήγει στην εκπόνηση ενός πλήρους και εύχρηστου Οδηγού/ Εγχειριδίου, που θα αποσκοπεί στην δημιουργία σειράς κύριων και δευτερευόντων απαιτήσεων και συστάσεων για την παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου Πρέβεζας, με κύριο στόχο την προστασία, διατήρηση και βελτίωση των χαρακτηριστικών του και την καταγραφή αυτών στην συσκευασία για ευκολότερη προώθησή του στην αγορά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου ανέφερε σχετικά: «Για την προστασία και ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ενέργειες οι οποίες κατοχυρώνουν την ταυτότητά τους και αναδεικνύουν την μοναδικότητά τους με τρόπο έγκυρο που κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει ή να καπηλευτεί. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε τον κόπο και τη δουλειά των αγροτών καθώς βοηθάμε να καταλάβει το ευρύ αγοραστικό κοινό σε τι υπερέχουν και σε τι ξεχωρίζουν τα τοπικά μας προϊόντα. Βοηθάμε να πετυχαίνουν οι παραγωγοί μεγαλύτερες τιμές και να γίνουν πιο γνωστά τα προϊόντα μας στο καταναλωτικό κοινό.

Γι' αυτό σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ολοκληρώσαμε τη μελέτη αυτή, ούτως ώστε να αποκτήσουμε την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για την λιανοελιά, την ελιά που κατεξοχήν υπάρχει στην περιοχή μας, που θα βοηθήσει πολύ στην αναγνωρισιμότητά της στην αγορά, αλλά και στο να διατηρηθούν οι ιδιότητές της αμετάβλητες, μέσα από την τυποποίηση πρακτικών καλλιέργειας και επεξεργασίας. Μια ανάλογη μελέτη έχουμε αναθέσει στο ΤΕΙ Ηπείρου για την τη λήψη χαρακτηρισμού ΠΟΠ και ΠΓΕ για τα εξαιρετικά αλιεύματα Αμβρακικού, ώστε η σαρδέλα (παπαλίνα), η γάμπαρη και η κουτσομούρα Αμβρακικού να αποκτήσουν μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα στην αγορά και να προωθηθούν καλύτερα. Η μελέτη αυτή έχει ήδη ξεκινήσει.»

Ειδικότερα το πρόγραμμα της ενημερωτικής εκδήλωσης έχει ως εξής:

09:30 – 10:00 Εγγραφές

10:00 – 11:00 Ποιοτικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά γνησιότητας του παρθένου ελαιολάδου ποικιλίας Λιανολιάς Πρέβεζας

Μαρία Τασιούλα-Μάργαρη, Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

11:00 – 11:30 Επίδραση των συνθηκών εξαγωγής και της αποθήκευσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παρθένου ελαιολάδου

Καλή Κώτσιου, Υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

11:30 – 12:00 Οργανοληπτική Αξιολόγηση Παρθένου Ελαιολάδου

Βούλγαρη Δέσποινα-Λύδα και Ανδρέου Ειρήνη, Μεταπτυχιακές φοιτήτριες Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

12:00 – 12:30 Διάλειμμα - Καφές

12:30 – 13:30 Επίδειξη δοκιμασίας οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου 13:30 – 14:00 Συζήτηση