Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 01:24

Θανάτωση 20 αλεπούδων στην Π.Ε. Πρέβεζας για αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών

Με έγγραφό της προς τα Τμήματα Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνει βασικές κατευθύνσεις για το ζήτημα της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων τo φθινόπωρο του 2014.

«... προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός δειγμάτων στα πλαίσια της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών, οι κυνηγοί κατά τη διάρκεια αποκλειστικά της κυνηγετικής περιόδου και μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2015, δύνανται να προσκομίζουν κάποια επιπλέον δείγματα θανατωμένων αλεπούδων στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές διενεργώντας εξόδους χωρίς τη συνοδεία των λοιπών μελών των συνεργείων δίωξης στις Περιφερειακές Ενότητες Εφαρμογής του Προγράμματος...», αναφέρει σχετικά το ενημερωτικό έγγραφο, το οποίο σε άλλο σημείο του τονίζει: «Μετά την 28η Φεβρουαρίου 2015, η θανάτωση και συλλογή δειγμάτων αλεπούδων στα πλαίσια της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών διενεργείται αποκλειστικά από τα μέλη των συνεργείων δίωξης που έχουν ήδη συγκροτηθεί σε κάθε ΠΕ εφαρμογής του Προγράμματος Εμβολιασμού.

... Υπενθυμίζεται ότι τα ζώα που προσκομίζονται και θανατώνονται θα πρέπει να ανήκουν στον υγιή πληθυσμό ζώων...

... Σκοπός είναι να γίνεται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα η προσκόμιση των ζώων στους αρμόδιους κτηνιάτρους των κτηνιατρικών αρχών της κάθε περιοχής και να διενεργείται από αυτούς άμεσα η αιμοληψία από τις θανατωμένες αλεπούδες και στη συνέχεια η αποκοπή της κεφαλής, η συσκευασία και αποστολή στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα στα ζώα».

Το Υπουργείο μάλιστα δίνει και τιμή 13 ευρώ για κάθε αλεπού: «Οι κυνηγοί βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των οικονομικών ενισχύσεων του έτους 2015 που θα συνταχθεί προσεχώς θα δύνανται κατόπιν αίτησής τους στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές, να παραλαμβάνουν 13 ευρώ για κάθε νεκρή αλεπού που προσκομίζουν άμεσα μετά τη θανάτωση στην τοπική κτηνιατρική αρχή (προκειμένου να είναι εφικτή η συλλογή δειγμάτων από το ζώο).

Ο σχετικός αριθμός των αλεπούδων που πρέπει να συλλεγούν στο Νομό Πρέβεζας είναι 20 (ο μικρότερος σε όλη την Ελλάδα).

Αντιδράσεις υπάρχουν από διάφορες οργανώσεις, που καταγγέλλουν οικονομικά συμφέροντα πίσω από τη θανάτωση των κόκκινων αλεπούδων.