Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 00:57

Το ελαιόλαδο της Πρέβεζας αποκτά "ταυτότητα"-Παρουσιάστηκε η μελέτη για τη λιανολιά

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που αφορά τοπικά μας προϊόντα ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της μελέτης για την Λιανοελιά, ποικιλία της ελιάς που παράγεται στην περιοχή της Πρέβεζας και η οποία έχει ως σκοπό την επιστημονική ταυτοποίηση και προστασία του συγκεκριμένου εξαιρετικού τοπικού προϊόντος.

DSC08928

«Εμείς έχουμε στην πράξη αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία, ενδυνάμωση και προώθηση των τοπικών μας προϊόντων» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου υπογραμμίζοντας ότι η έμφαση στην συγκεκριμένη ποικιλία την Λιανολιά, την ελιά που κατεξοχήν υπάρχει στην περιοχή μας, έχει ως σκοπό την επιστημονική ταυτοποίηση και προστασία του συγκεκριμένου εξαιρετικού τοπικού προϊόντος.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη η μελέτη που ανατέθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την επιστημονική περιγραφή και αποτύπωση των ποιοτικών, οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των χαρακτηριστικών γνησιότητας, του παρθένου ελαιολάδου της ποικιλίας Λιανολιά που έχει ήδη καθιερωθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα βοηθήσει στην αναγνωσιμότητα και περαιτέρω ανάδειξη και προώθηση του προϊόντος.

Με αυτή τη μελέτη αποτυπώνονται με επιστημονικό και έγκυρο τρόπο εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καρπού, που δίνουν την ξεχωριστή ποιότητα και γεύση στο προϊόν. Επιπλέον, προσδιορίζονται με ακρίβεια οι μεταβολές στα χαρακτηριστικά αυτά σε σχέση με την ποικιλία, τον βαθμό ωρίμανσης του καρπού, τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καθώς και η επίδραση των διαφόρων φάσεων εξαγωγής του ελαιολάδου από τον ελαιόκαρπο, στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.

«Τελικά, η μελέτη μας παραδίδει έναν πλήρη και εύχρηστο Οδηγό/ Εγχειρίδιο, με απαιτήσεις και συστάσεις για την ίδια την παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου Πρέβεζας. Να γνωρίζουν δηλαδή οι παραγωγοί, ποιες πρακτικές πρέπει να τηρήσουν με στόχο την προστασία, διατήρηση και βελτίωση των χαρακτηριστικών του προϊόντος. Εξυπακούεται ότι τα χαρακτηριστικά αυτά θα αναφέρονται και στη συσκευασία του προϊόντος, αποτελώντας ένα έγκυρο στοιχείο ταυτότητας» τόνισε ο κ. Ιωάννου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο κόπος και η δουλειά των αγροτών με στόχο να επιτευχθούν μεγαλύτερες τιμές και να γίνουν πιο γνωστά τα προϊόντα μας στο καταναλωτικό κοινό.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μια ανάλογη μελέτη επίσης έχει ανατεθεί στο ΤΕΙ Ηπείρου και έχει ξεκινήσει η εκπόνησή της για τη λήψη χαρακτηρισμού ΠΟΠ και ΠΓΕ για τα εξαιρετικά αλιεύματα Αμβρακικού, ώστε η σαρδέλα (παπαλίνα), η γάμπαρη και η κουτσομούρα Αμβρακικού να αποκτήσουν μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα στην αγορά και να προωθηθούν καλύτερα.