Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 12:00

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Πρέβεζα – Αργία το Σάββατο για την πόλη μας

Πλήθος εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων, αλλά και οι επικεφαλής της εκκλησιαστικής ηγεσίας αναμένεται να ταξιδέψουν στην Πρέβεζα, για να παραβρεθούν, το Σάββατο (κηρύχθηκε αργία για την πόλη), στη νεκρώσιμο ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελετίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί στην Πρέβεζα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας, ενώ θα παραστεί και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, λόγω της διοικητικής σχέσης με την Μητρόπολη της περιοχής μας. Στην νεκρώσιμο ακολουθία θα δώσουν το «παρών» και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

 

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος:

 

«Εκοιμήθη σήμερα το πρωί στις 5.45 ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος σε ηλικία 79 ετών.
Ο Μακαριστός μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία λόγω προβλήματος της υγείας του από τον περασμένο Νοέμβριο, έκλεισε τα μάτια του στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλεία στα Φλάμπουρα, όπου βρισκόταν τους τελευταίους μήνες.
Γεννήθηκε το 1933 στην Αλαγονία Καλαμάτας. Πτυχιούχος Θεολογίας και Φιλολογίας-Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης το 1980. Συγγραφέας πολλών βιβλίων είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το πόνημά του «Η Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος».
Η σωρός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η μέρα της νεκρώσιμης ακολουθίας θα είναι αργία για την πόλη. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πρεβέζης».

 

 

 

Η ανακοίνωση του Οικομενικού Πατριαρχείου:

 

 

«Μητροπολίτης Νικοπόλεως καί Πρεβέζης Μελέτιος (Καλαμαρᾶς), (1933-2012). Ἐκοιμήθη ἐν Κυρίῳ τῇ 21ῃ Ἰουνίου 2012.

Εἶναι πτυχιοῦχος Θεολογίας καί Φιλολογίας - Φιλοσοφίας τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Ἐχειροτονήθη Διάκονος καί Πρεσβύτερος ὑπό τοῦ ἀοιδίμου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Α´ (Δασκαλάκη 1945-1961). Διετέλεσεν Ἱεροκῆρυξ Μητροπόλεως Μεσσηνίας καί Γραμματεύς τῆς Ἱ. Συνόδου ἐπί τῶν Διεκκλησιαστικῶν Σχέσεων. Μητροπολίτης Νικοπόλεως ἐξελέγη το 1980. Εἶναι συγγραφεύς πλείστων ἐποικοδομητικῶν βιβλίων καί ἔχει βραβευθῆ ἀπό τήν Ἀκαδημία Ἀθηνῶν διά τό βιβλίον του «Ἡ Πέμπτη Οἰκουμενική Σύνοδος».

 

Το έργο του στην Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης:

 

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Μελέτιος, ήταν το όγδοο από τα δέκα παιδιά του Αγησίλαου Καλαμαρά (ιατρός στο επάγγελμα) και της Ελένης Γεωργίου Βασιλάκη (εκπαιδευτικός).

Οι συμπολίτες μας και οι ιερείς της Μητροπόλεως μας, αναφέρουν πως ήταν ένας ήρεμος άνθρωπος με πολλή αγάπη μέσα του για τον συνάνθρωπο. Δούλευε αθόρυβα στη Μητρόπολη και δεν ήθελε το έργο του να λαμβάνει μεγάλη προβολή. Ήταν σεμνός και ταπεινός.

Ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα, οργανώνοντας φιλόπτωχο ταμείο και προσφέροντας την βοήθειά του στο Γηροκομείο της Πρέβεζας.

Πρωτοστάτησε στην ανάγκη να μεταφραστούν στη δημοτική γλώσσα τα ιερα κείμενα, για να «περνούν» πιο εύκολα στους πιστούς τα μηνύματα της Ορθοδοξίας, άποψη που τον οδήγησε στη «σύγκρουση» με την Ιερά Σύνοδο. Για το πλούσιο συγγραφικό του έργο και για την εμπεριστατωμένη έρευνά του κατά των αιρέσεων του ορθόδοξου δόγματος, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους μεγαλύτερους «εχθρούς» της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας.

Ο Μακαριστός Μελέτιος, από τις αρχές Νοεμβρίου αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας, καθώς είχε «χτυπηθεί» από δύο συνεχόμενα εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ πάλευε και με την επάρατη νόσο.