Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012 16:13

«Paragaea»: Ένα διαφορετικό μουσείο στην Πάργα

Ο μουσειακός χώρος ελιάς και γευσιγνωσίας «Paragaea» αναβιώνει μνήμες από το παρελθόν της βιομηχανικής περιόδου της Πάργας. Τα επίσημα εγκαίνα του χώρου έγιναν την Παρασκευή.


Το 2009 και μετά από περίπου 35 χρόνια, το ελαιοτριβείο περιήλθε στα χέρια των νέων ιδιοκτητών του, στην Αθηνά και στον Ηλία Λιάκρη, οι οποίοι έχοντας σαν όραμα την αναστήλωση αυτού του μνημειακού χώρου, κατάφεραν να δώσουν νέα πνοή στο ελαιοτριβείο. Πάντα με σεβασμό στην δύσβατη και πολύπλοκη πορεία του στο χρόνο, κατάφεραν να το «ζωντανέψουν» ξανά και με πολύ αγάπη και μεράκι να το καταστήσουν επισκέψιμο, προκειμένου να αφηγηθεί την ιστορία της ελιάς και της επεξεργασίας της, στην Πάργα.

paragaea2

Αποτελούμενος από δύο ορόφους (ισόγειο και πατάρι) ο χώρος του ελαιοτριβείου είναι διαμορφωμένος έτσι, ώστε να μεταφέρει στους επισκέπτες βασικές γνώσεις για την παραγωγή και επεξεργασία του ελαιόλαδου.

Στο ισόγειο παρουσιάζεται η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου σε μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο κατά τα τρία στάδια επεξεργασίας, ενώ παράλληλα σημαίνεται η συμβολή του ανθρώπου, της μηχανής και του νερού, στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία του.

Στον όροφο του παταριού ουσιαστικά παρουσιάζεται η σύνδεση μεταξύ της παραγωγής της ελιάς και του λαδιού με την ιστορία της Πάργας, από τα χρόνια των Ενετών, μέχρι σήμερα. Η πολύχρονη σύνδεση του τόπου με την ελιά κορυφώνεται με την παρουσίαση της λειτουργίας του ίδιου του ελαιοτριβείου.

paragaea6

Η περιήγηση στον κόσμο της παργινής ελαιοπαραγωγής ολοκληρώνεται στο χώρο γευσιγνωσίας και μελέτης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν προϊόντα και παράγωγα ελιάς.

Ο Μουσειακός χώρος λειτουργεί κατά την τουριστική περίοδο Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 10.30 έως 22.30. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αν επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.paragaea.gr.