Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 11:37

Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση των παραλιών στους δήμους – Θα υπάρξουν προβλήματα και στο Νομό Πρέβεζας

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται παράνομη η ΚΥΑ που παραχωρούσε, όπως κάθε χρόνο, τις παραλίες στους δήμους για την τουριστική περίοδο, είναι ικανή να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις παραλιακές περιοχές της χώρας, αλλά και στο Νομό Πρέβεζας.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ σε περιοχές της Πρέβεζας, της Πάργας κ.α., στην απόφαση του ΣτΕ γίνεται λόγος για λελογισμένη παραχώρηση από τους δήμους, έπειτα από κατάθεση αιτιολογημένων αιτήσεων, καθώς είχε «τεντωθεί» το θέμα και ανεξέλεγκτα βρίσκονταν διάφοροι, χωρίς προϋποθέσεις να εκμεταλλεύονται τις παραλίες.

pict03l

Σε ότι αφορά στην παραχώρηση της χρήσης των παραλιών στους δήμους η ΚΕΔΕ,  με αφορμή την απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε παράνομη «η συλλήβδην παραχώρηση» με ΚΥΑ του συνόλου των αιγιαλών και των παραλιών στους ΟΤΑ α΄ βαθμού, επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην παραπάνω απόφαση και επαναφέρει το αίτημα  να υπάρξει σύντομα σχετική νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα, δεδομένου ότι η επιπλέον καθυστέρηση  θα δημιουργήσει πάρα πολλά και πολύπλευρα προβλήματα, που έχουν σχέση με την καθαριότητα των ακτών, τη διατήρηση του περιβάλλοντος χώρου, την τουριστική ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των λουομένων, την τοποθέτηση ναυαγοσωστών, αλλά και την εξασφάλιση για όλα τα παραπάνω ανταποδοτικών τελών για τους ίδιους τους δήμους.

Σε περίπτωση δε που εκδοθεί η προβλεπόμενη από τη σημερινή νομοθεσία ΚΥΑ από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει να παρέμβει στην κατεύθυνση να κατοχυρωθούν όλα τα παραπάνω.

Παράλληλα, ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή 21 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Στέργιος Γιαννάκης, στην οποία αναφέρεται:


«Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: «Άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την παραχώρηση των παραλιών στους δήμους»

 

Κύριε Υπουργέ,

Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται παράνομη η ΚΥΑ που παραχωρούσε, όπως κάθε χρόνο, τις παραλίες στους δήμους για την τουριστική περίοδο, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Πέρα από την απώλεια εσόδων για την αυτοδιοίκηση και το δημόσιο, υπάρχει ζήτημα και με την παροχή υπηρεσιών και υποδομών προς τους επισκέπτες μας αλλά και τους πολίτες.

Αν οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης των παραλιών, είναι σαφές ότι δεν θα έχουν την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό τους, ενώ δεν θα υπάρξουν υποδομές και υπηρεσίες, όπως η παροχή ύδρευσης, οι ναυαγοσώστες κ.α.
Με δεδομένο ότι η συνεδρίαση του ΣτΕ για να εκδοθεί η τελική απόφαση έχει προσδιοριστεί για τις 3 Ιουνίου, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθεί η τουριστική περίοδος με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, όχι μόνο για τα δημόσια έσοδα αλλά και για την εικόνα των παραλιών και του τουρισμού μας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω


Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να παραχωρηθούν οι παραλίες στους δήμους, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Αθανασίου Χριστόφα Χαράλαμπος

Αναστασιάδης Ιωάννη Σάββας

Ανδριανός Σωτηρίου Ιωάννης

Αυγενάκης Κωνσταντίνου Ελευθέριος

Βαγιωνάς Κωνσταντίνου Γεώργιος

Βλάσης Γεωργίου Κωνσταντίνος

Βρούτσης Βασιλείου Ιωάννης

Γιαννάκης Κωνσταντίνου Στέργιος

Γιόγιακας Νικολάου Βασίλειος

Γκίκας Σωτηρίου Στέφανος

Δαβάκης Παναγιώτη Αθανάσιος

Δήμας Σταύρου Χρίστος

Δημοσχάκης Σπύρου Αναστάσιος (Τάσος)

Κατσανιώτης Ιωάννη Ανδρέας

Κατσαφάδος Ιωάννη Κωνσταντίνος

Κόνσολας Νικία Εμμανουήλ (Μάνος)

Μπουκώρος Γεωργίου Χρήστος

Οικονόμου Αθανασίου Βασίλειος

Παναγιωτόπουλος Ιωάννη Νικόλαος

Πλακιωτάκης Ιωσήφ Ιωάννης

Τζαβάρας Γεωργίου Κωνσταντίνος

Τραγάκης Παναγιώτη Ιωάννης».

 

Νέα ενημέρωση – 9/4/2015 – 7/20μ.μ.

 

Υπεγράφη η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών για την απευθείας παραχώρηση με αντάλλαγμα των παραλίων προς τους ΟΤΑ, μετά από συντονισμένες παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ.

Η ΚΥΑ λύνει προσωρινά το θέμα με βάση τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την 646/15 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για την επίλυση του θέματος αλλά αυτό αποτελεί προσωρινή και μόνο λύση, διότι δεν υπήρχε ο κατάλληλος χρόνος για διαβούλευση προκειμένου να ικανοποιηθούν τα πάγια αιτήματα των ΟΤΑ σε σχέση με τις υποχρεώσεις των δήμων και του ανταλλάγματος που πρέπει να καταβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών υποσχέθηκε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη, τόσο τις προτάσεις της ΚΕΔΕ όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην υπ’αριθμόν 113 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 7 Απρίλη 2015, όσο και στις διατυπώσεις της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τους Δήμους που βρίσκονται κυριολεκτικά όμηροι του χρόνου έκδοσης και των όρων που θα περιλαμβάνει η ετήσια ΚΥΑ  (Κοινή Υπουργική Απόφαση).

 

*Με αναφορές από το aftodioikisi.gr