Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 16:07

Παρεμβάσεις για τα αδέσποτα της Πρέβεζας και για τα δελφίνια του Αμβρακικού

Την παρακάτω ανακοίνωση κοινοποίησε στον τοπικό Τύπο, η Παρέμβαση για τα Ζώα στην Πρέβεζα:

adespoto

«Ακόμη ένας επιτυχημένος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ στειρώσεων...

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Απρίλη, στειρώθηκαν 64 σκυλιά και 17 γάτες. Ζώα από το καταφύγιο, την πόλη και τα γύρω χωριά.

Πολύ τρέξιμο, κούραση, άπειρες διαδρομές αλλά τώρα απολαμβάνουμε το έργο μας. Όλα τα ζώα είναι σε άριστη κατάσταση και πίσω στα σημεία όπου ζούνε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όσους βοήθησαν με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας και την ομάδα κτηνιάτρων του κ. Δημήτρη Τράκα. Φυσικά τον κ. Χρήστο Σοροντίλα που μας παραχώρησε το ιατρείο του και βοήθησε και ο ίδιος τόσες ώρες και όσους μας στηρίξατε αγοράζοντας τις Πασχαλινές μας λαμπάδες. Με τα έσοδα αυτά και κάποιες δωρεές έγιναν τόσες στειρώσεις.

Συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε στειρώσει με μέρος του τέλους για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου, αλλά κυρίως με πόρους από δωρεές και μπαζάρ πάνω από 600 αδέσποτα ζώα, ενώ έχουμε βρει υιοθεσίες πάντα με συμβόλαιο υιοθεσίας, βιβλιάριο υγείας και τσιπάκι, για πάνω από 350 ζώα.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ».

 

Στο μεταξύ πολίτες απέστειλαν το παρακάτω έγγραφο στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας:

 

«Προς : Λιμεναρχείο Πρέβεζας

 

Θέμα : Αντιμετώπιση περιστατικών τραυματισμένων ή νεκρών προστατευόμενων ειδών.

 

Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε ή πιο σωστά να σας υπενθυμίσουμε πως είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για την άμεση αντιμετώπιση τραυματισμένων θαλάσσιων ειδών και πουλιών και τα τηλέφωνά μας ήταν και είναι γνωστά στην υπηρεσία σας.

Αφορμή της έγγραφης αίτησης μας στάθηκε το τελευταίο περιστατικό με το μωρό, μάλλον αγέννητο δελφίνι που ξεβράστηκε στο Λιμάνι της Πρέβεζας. Αποστέλλοντας το φωτογραφικό υλικό σε ειδικούς συνεργάτες μας φαίνεται πως μάλλον το μωρό δελφίνι που βρέθηκε είναι αποβολή. Δεν γεννήθηκε μάλλον καν. Ή αν γεννήθηκε πέθανε κατά τη γέννα. Ήταν ίσως πρόωρο. Η τρύπα θα μπορούσε να είναι από φθορά - τριβή σε κάποιο βράχο. Σε εκείνο το σημείο είναι το τελείωμα της κάτω γνάθου, και έχει το λιγότερο υποδόριο λίπος και πάντα ένα νεκρό δελφίνι πρώτα εκεί ανοίγει.

Χωρίς να επιθυμούμε να σας θέσουμε προ των ευθυνών σας θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή πως τέτοια περιστατικά χρίζουν διαφορετικής, καλύτερης διαχείρισης μιας και αποτελούν σημαντικό αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και είμαστε σε άμεση επαφή με τα ανάλογα ερευνητικά κέντρα. Παρακαλούμε, λοιπόν για την ενημέρωση μας, κάθε φορά που υπάρχει τραυματισμένο ή νεκρό ζώο, ώστε να κάνουμε κι εμείς απ’ τη μεριά μας το καλύτερο δυνατό, περίθαλψη, καταγραφή, συλλογή δειγμάτων κ.α.

Πιστεύουμε ότι τα βιαστικά και αβάσιμα συμπεράσματα δεν κάνουν καλό σε κανέναν, χωρίς βεβαίως να θέλουμε να απαλλάξουμε των ευθυνών τους όσους ηθελημένα θανατώνουν θαλάσσια προστατευόμενα ζώα. Δυστυχώς όμως τα λανθασμένα συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες των φαινομένων και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον και το ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου μπορούν να αποβούν μοιραία.

 

Πέλα Καλογήρου, Εκπρόσωπος ΕΚΠΑΖ για τη Διάσωση Άγριας Ζωής Λέκκας Βασίλης Περιβαλλοντολόγος

Γιγή Βενετία, Ιχθυολόγος».