Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 25 Απριλίου 2015 03:32

Το «κενό» του ΕΣΠΑ προκαλεί ανησυχία για τις κοινωνικές δομές των Δήμων του Ν. Πρέβεζας

Η τραγική κατάσταση με τη μη καταβολή δεδουλευμένων επί μήνες στους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές του Δήμου Πρέβεζας (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ κ.α.), ενδεχομένως να έχει ακόμη ένα… επεισόδιο ταλαιπωρίας, που αφορά το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει ανάμεσα στο τέλος του ΕΣΠΑ 2017-2013 και την έναρξη του 2014-2020, στο τέλος του χρόνου που διανύουμε.

Αυτό παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκος Βούτσης σε απάντησή του για τα προβλήματα των εργαζομένων στο Δήμο Πρέβεζας (στις κοινωνικές δομές), σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, κ.κ. Μωραϊτη, Καραθανασόπουλου.

Στο έγγραφο όμως, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, ο κ. Βούτσης τονίζει πως είναι ανάγκη αυτές οι δομές να χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος.

απαντισ

Στο μεταξύ, υπήρξε και συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η συνέχιση της λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών- προγραμμάτων στους δήμους μέχρι την ένταξη τους στο νέο ΕΣΠΑ και που αφορούν παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ –ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών ομάδων κ.α.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τους παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ, η ΚΕΔΕ ζήτησε να αυξηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του προγράμματος σε 250 εκ. ευρώ για τη σχολική χρονιά 2015-2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ, αφενός, και αφετέρου να γίνει έγκαιρη προκήρυξη του προγράμματος για την επόμενη σχολική χρονιά.

Η αναπληρώτρια υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια η χρηματοδότηση να είναι τουλάχιστον όσο και φέτος (200 εκ. ευρώ) αλλά και να αναζητηθούν τρόποι για αύξησή της.

Η διαπίστωση είναι ότι με βάση τις πραγματικές ανάγκες, η υπάρχουσα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση επαρκεί για να καλύψει μόλις το 50% των πραγματικών αναγκών για την ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών την επόμενη πενταετία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης πρόσθετων πόρων.

Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015, η ΚΕΔΕ ζήτησε τη συνέχιση λειτουργίας του υφιστάμενου προγράμματος καθώς και τη συνέχιση της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού και  να αποσαφηνιστεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο της διάδοχης μορφής του.

Η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου, ήταν ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα και το 2016, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει τακτική συνεργασία για την έγκαιρη έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων και εγκυκλίων και την προετοιμασία του όλου πλαισίου για το διάδοχο πρόγραμμα, έτσι ώστε να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις το νέο πρόγραμμα. Επίσης ανακοίνωσε ότι διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, ύψους 67 εκ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των ΚΗΦΗ για το 2015.