Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Μαϊος 2015 03:44

«Καλώς να γυρίσετε σπίτια σας» - Στην Πρέβεζα βρέθηκε κλιμάκιο του ΔΟΜ (photo)

Στην Πρέβεζα βρέθηκε το πρωί της Τρίτης κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ-ΙΟΜ), αποτελούμενο από του Γιάννη Περογιαννάκη, Παναγιώτα Χατζηπαυλή και τον Bilal Qamar από το Πακιστάν, για να ενημερώσει εργαζόμενους στις προνοιακές δομές του Δήμου Πρέβεζας αναφορικά με τα προγράμματα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης.

Από το 2010, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο ΔΟΜ Ελλάδος υλοποιεί μεγάλα προγράμματα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στη χώρα καταγωγής τους. Δυνητικά επωφελούμενοι αυτών των προγραμμάτων είναι:

  • υπήκοοι τρίτων χωρών που δεν πληρούν τους όρους εισόδου και παραμονής στη χώρα

  • υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν υποβάλλει αίτημα για άσυλο και είτε δεν έχει ακόμη ληφθεί τελική απόφαση σχετικά με το αίτημά τους ή τους έχει απορριφθεί το αίτημα

  • υπήκοοι τρίτων χωρών που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας, αλλά ωστόσο επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους

IMG 0299

Μέσω των προγραμμάτων αυτών, o ΔΟΜ αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διευκόλυνση της ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους. Ειδικότερα, ο ΔΟΜ αναλαμβάνει την καταγραφή και ταυτοποίηση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, την έκδοση ταξιδιωτικού εγγράφου και εισιτηρίου, την παροχή οικονομικού βοηθήματος πριν την αναχώρηση από την Ελλάδα, τη συνοδεία στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση και την υποδοχή στη χώρα διέλευσης και στον τελικό προορισμό. Με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής δικαιούχων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών παρέχεται και βοήθεια επανένταξης στη χώρα επιστροφής.

Το κλιμάκιο του ΔΟΜ συζήτησε για αρκετή ώρα με τους παριστάμενους, κατέγραψε την καλή πρόθεση της Κυβέρνησης να βρει κάποια λύση με τους μετανάστες και τα χαρτιά τους, ενώ υποστήριξαν πως είναι ικανοποιημένοι με τη συμπεριφορά των αστυνομικών και των σωμάτων ασφαλείας στο δύσκολο έργο που έχουν να κάνουν, γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.

«Το 70-80% μας βοηθά να κάνουμε τη δουλειά μας. Είναι νέοι άνθρωποι, που γνωρίζουν και αγγλικά και αυτό είναι πολύ χρήσιμο...», μας είπε το κλιμάκιο.

Στη συζήτηση καταγράφηκε και το τραγικό «κενό» που υπάρχει στη χώρα μας, με παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, πάνε σχολείο εδώ, μεγαλώνουν και όμως τους «κληρονομείται» μία παράνομη πράξη των γονιών τους.

 

Δείτε επίσης τα παρακάτω φυλλάδια, με ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες

 

ΦΥΛΛΑΔΙΟ 1

 

ΦΥΛΛΑΔΙΟ 2

 

 

Σημείωση: Τα ποσά έχουν αλλάξει (600 ευρώ αντί 400 στο πρώτο φυλλάδιο και 300 αντί 200 στο δεύτερο).