Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2015 18:56

«Άκυρο» από την ΕΕ σε Νομό Πρέβεζας και Ήπειρο για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών!

Στην ενίσχυση μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, προσέβλεπε το ελληνικό κράτος, έπειτα από τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές σε ολόκληρη την Ήπειρο (διαβάστε σχετικά ρεπορτάζ στα link στο τέλος του άρθρου), ωστόσο οι απαντήσεις της κ. Creţu εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις ερωτήσεις Ελλήνων Ευρωβουλευτών (Παπαδημούλης, Ζαγοράκης, Σπυράκη, Μαριάς), δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις απαντήσεις της κ. Creţu:

 

 

«Ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να χορηγηθεί μόνο μετά την υποβολή αίτησης από το πληττόμενο κράτος μέλος — η οποία πρέπει να υποβληθεί εντός 12 εβδομάδων από την έναρξη της καταστροφής — και εφόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καταστήσουν διαθέσιμο το ποσό της ενίσχυσης που προτείνεται από την Επιτροπή μετά τη θετική αξιολόγησή της όσον αφορά την αίτηση. Ο κανονισμός του Ταμείου Αλληλεγγύης προβλέπει ότι τα κράτη μέλη, κατά την υποβολή της αίτησης, μπορούν να ζητήσουν την πληρωμή προκαταβολής ύψους 10% της αναμενόμενης ενίσχυσης. Η προκαταβολή αυτή μπορεί να καταβληθεί πριν να κινητοποιηθεί το πλήρες ποσό της ενίσχυσης από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. Ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει την Επιτροπή ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτηση, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί αίτηση.

Για την περίοδο 2014-2020, προβλέπονται αντιπλημμυρικά μέτρα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, των ελληνικών περιφερειακών προγραμμάτων, καθώς και του εθνικού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την εθνική ή περιφερειακή εκτίμηση επικινδυνότητας, η οποία αποτελεί εκ των προτέρων όρο για τη χορήγηση της χρηματοδοτικής συνδρομής.

Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρέχει, επίσης, στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από δυσμενείς κλιματικές επιπτώσεις. Για την περίοδο 2014-2020, η στήριξη μπορεί επίσης να καλύπτει επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις, προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες των εν λόγω συμβάντων. Για να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω στήριξη, τα σχετικά μέτρα πρέπει να περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης».

 

 

«Η οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών για τις δημόσιες ενέργειες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από περαιτέρω ζημία. Η αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν καλύπτεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ), οι ελληνικές αρχές έχουν διαθέσει πόρους για παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού για την περίοδο 2014-2020. Οι κανονισμοί για τα ΕΔΕΤ προβλέπουν ότι ο σχεδιασμός, η προετοιμασία, η υλοποίηση, η παρακολούθηση, ο έλεγχος και η αξιολόγηση των συγχρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις διαδικασίες που ορίζονται από αυτές, στο πλέον κατάλληλο εδαφικό επίπεδο και σύμφωνα με το θεσμικό σύστημα κάθε κράτους μέλους.

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μπορεί να παρέχεται στήριξη για επενδύσεις που συνδέονται με την αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς χωριών, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω έργα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής και τους στόχους του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και ότι οι δαπάνες είναι επιλέξιμες. Τα ειδικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των προγραμμάτων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των σχετικών αρχών διαχείρισης των προγραμμάτων».

 

 

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να προσφέρει χρηματοδοτική συνδρομή υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές υποβάλλουν αίτηση στην Επιτροπή εντός 12 εβδομάδων από τη στιγμή της θεομηνίας. Το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να κινητοποιηθεί για μια αποκαλούμενη μείζονα (εθνική) καταστροφή αν η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ελλάδας (επί του παρόντος 1.091 δισεκατ. ευρώ) ή για μια αποκαλούμενη περιφερειακή καταστροφή αν η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕγχΠ της περιφέρειας (των περιφερειών) που επλήγησε (επλήγησαν). Η Επιτροπή είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες εξετάζουν προς το παρόν αν πληρούνται οι όροι για την υποβολή αίτησης.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης θα καθοριστεί σε συνάρτηση με το ύψος της ζημίας — συνήθως το 2,5% των συνολικών άμεσων ζημιών για περιφερειακές καταστροφές — και θα υπόκειται στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών για τις δημόσιες ενέργειες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Ταμείο δεν μπορεί να αποζημιώσει ιδιωτικές απώλειες των κατοίκων της περιοχής, των αγροτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων».

 

Διαβάστε επίσης:

 

Το θέμα των καταστροφών στην Ήπειρο φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις φυσικές καταστροφές στο Νομό Πρέβεζας

Την εγκατάλειψη του Φαναρίου καταγγέλλει το ΚΚΕ Πρέβεζας (vid)

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες καταγραφής και αντιμετώπισης των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ζημιές 10.331.200 ευρώ στην Π.Ε. Πρέβεζας από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα