Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 15:47

Συγκλονίζουν οι περιπτώσεις πρoθέσεων αυτοκτονιών σε Ήπειρο και Λευκάδα, που απέτρεψε η Δ.Η.Ε.

Σοκάρουν τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις 110 προθέσεις αυτοκτονιών που απέτρεψε μέσα στο 2012. Στη «γειτονιά» μας, στα Ιωάννινα και τη Λευκάδα, καταγράφησαν δύο συγκλονιστικές περιπτώσεις.

Στη Λευκάδα, ανήλικη που αντιμετώπιζε σύνδρομο διπλής προσωπικότητας, εκδήλωνε πρόθεση αυτοκτονίας με τη χρήση ψευδωνύμου, ενώ παράλληλα με τη χρήση άλλου προσπαθούσε να αποτρέψει την ίδια πράξη. Στα Γιάννενα, ενήλικος ευρισκόμενος εντός «διαδικτυακού δωματίου συνομιλίας» (chat room), αποχαιρετούσε φιλικά πρόσωπα με παράλληλη κατάποση χαπιών. Μετά από επέμβαση των τοπικών αστυνομικών αρχών, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων για νοσηλεία.

Καθημερινά και σε 24ωρη βάση διενεργείται ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση, για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που τυχόν εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου.

Κατά το Α’ εξάμηνο του έτους 2012 εξειδικευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας εντόπισε στις ψηφιακές έρευνες του διαδικτύου 110 ανθρώπους, που εκδήλωσαν πρόθεση αυτοκτονίας και προχώρησε άμεσα, σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, στις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή τους.

Αξίζει να σημειωθεί η αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία του προσωπικού της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με εξειδικευμένους επιστήμονες από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που συνδράμουν στις προσπάθειες για τη μετέπειτα ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων αυτών.