Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015 21:09

«Συναγερμό» φέρνει στους παραγωγούς της Πρέβεζας έντομο από τη Νότιο Αμερική (photo)

Σαν να μην έφτανε η τραπεζική αργία, που δυσκολεύει και τον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Πρέβεζας, η παρουσία ενός εντόμου από τη Νότιο Αμερική (ονομάζεται tuta absoluta), καταστρέφει την καλλιέργεια ντομάτας στην περιοχή μας.

Το atpreveza επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, κ. Τάσο Γάτσιο, ο οποίος και μας ανέφερε: «Είναι αλήθεια πως το συγκεκριμένο έντομο προκαλεί καταστροφές στις καλλιέργειες στο Νομό Πρέβεζας και υπάρχει ζήτημα, καθώς δείχνει και ανθεκτικότητα σε φυτοφάρμακα. Πρόσφατα ήμουν στα Φιλιατρά σε ημερίδα και αντιμετωπίζουν και σε άλλα μέρη το ίδιο πρόβλημα. Στο site του Συλλόγου μας (διαβάστε ΕΔΩ), μπορεί κάποιος να βρει περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Φέτος πάντως έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά».

kipeftikos

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις του υπεύθυνου επιστήμονα του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, κ. Αχιλλέα Λογοθέτη, στο atpreveza: «Πρόκειται για έντομο από τη Νότιο Αμερική, το οποίο προκαλεί καταστροφές στις ντομάτες και είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικό στα φάρμακα. Έχει προκαλέσει προβλήματα, σε μία εποχή που έχουν σημειωθεί γενικότερα προβλήματα στην αγορά.

Μας είχε απασχολήσει και παλαιότερα, ενώ στις ορεινές περιοχές του Δήμου Πρέβεζας, φαίνεται να προκαλεί μικρότερη ζημιά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Χρειάζονται προτάσεις καταπολέμησης και από την κρατική μηχανή. Να δει σοβαρά το ζήτημα και να βοηθήσεις και τους αγρότες-παραγωγούς».

 

Δείτε παρακάτω ορισμένα στοιχεία για το tuta absοluta από την Περιφέρεια Κρήτης και ΕΔΩ φωτογραφίες.

 tuta absoluta

 

 

Π.Τ.