Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015 11:39

«Ρελάνς» με πρόγραμμα για τα κάστρα επιχειρεί ο Δήμος Πρέβεζας – Τι είναι το Urbact – Αναλυτικό ρεπορτάζ

Η αδυναμία του Δήμου Πρέβεζας να παρουσιάσει αξιόπιστη και ολοκληρωμένη πρόταση για τα ιστορικά κάστρα του Δήμου Πρέβεζας, που οδήγησαν την Π.Ε. Πρέβεζας να κινηθεί μόνη της και να καταφέρει να δώσει ένα είδους λύση στην περίπτωση του Αγίου Ανδρέα, φαίνεται πως οδήγησε τη δημοτική αρχή στο να προσπαθήσει περισσότερο στο ζήτημα αυτό.

pilot project_01

Ο Δήμος Πρέβεζας έκανε αίτηση να συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο: «Φρούρια, κάστρα και σύγχρονες πόλεις αστική αναγέννηση μέσω του Πολιτισμού και της δημιουργικότητας (Fortresses, Castles and Modern Cities: Urban regeneration through culture and creativity)» , στα πλαίσια του προγράμματος URBACT/σχεδιασμός δικτύων.

Το Urbact είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Νοβάρα (Ιταλία), το Λιντς (Αγγλία), το Αϊντχόβεν (Ολλανδία) κ.α. και έχει τους εξής βασικούς άξονες: Περιβάλλον, Διοίκηση, Οικονομία, Κοινωνικό Σύνολο.

Στο πρόγραμμα μαζί με το Δήμο Πρέβεζας θα συμμετέχει και ο Δήμος Δελφών.

Σε πρώτη φάση ο Δήμος Πρέβεζας θα πάρει 9.000 ευρώ για έξοδα διαβούλευσης, διαμονής, ταξίδια κ.α. και περίπου 40.000 ευρώ για την παραγωγή ενός master plan για τα κάστρα (πληρωμές συμβούλων και ειδικών).

Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο, που σημαίνει ότι κάθε partner βάζει το 15% και παίρνει το υπόλοιπο 85% από το ΕΤΠΑ.

Δίνεται επομένως η ευκαιρία στο Δήμο Πρέβεζας να αξιοποιήσει ένα εργαλείο χρήσιμο για τα κάστρα της Πρέβεζας, αλλά ας ελπίσουμε ό,τι γίνει σε επίπεδο σχεδιασμού να υλοποιηθεί κιόλας, καθώς το πρόγραμμα δεν εξασφαλίζει χρήματα για κατασκευές.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πάτσης, Παναγιώτης Τσόγκας