Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 18:33

Ανάθεση μελετών – Αδυναμία δηλώνουν συχνά οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων του Ν. Πρέβεζας...

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, στα επίσημα έγγραφα πρακτικών των οικονομικών επιτροπών των Δήμων Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού, εμφανίζεται η φράση: «...η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου αδυνατεί να εκτελέσει την σύνταξη της μελέτης...».

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza, σε διαφορετική περίπτωση δεν προχωρά η ανάθεση μιας μελέτης σε ιδιώτη και για το σκοπό αυτό σε κάθε ανάλογο ζήτημα μελέτης, ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του κάθε Δήμου, εκδίδει μια τέτοια βεβαίωση.

Ακούγεται οξύμωρο στα... αυτιά πολλών το γεγονός ότι οι τρεις Δήμοι του Νομού μας, εν έτει 2015 αδυνατούν να προσφέρουν μεγάλο όγκο υπηρεσιών.

Παρ΄όλα αυτά οι λόγοι μοιάζουν να είναι ξεκάθαροι.

Παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες των Δήμων είναι στελεχωμένες με ικανούς επιστήμονες, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο αριθμός των υπαλλήλων είναι μικρός με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο δουλειάς που υπάρχει.

Επιπλέον είναι απαραίτητο να υπάρχει τόσο ο κατάλληλος εξοπλισμός, όσο και τα σχετικά τεχνολογικά προγράμματα, ώστε να παραχθεί ποιοτικότερο έργο, εφόσον φυσικά υπάρχει και η σχετική εξειδίκευση.

Πληθαίνουν οι «φωνές» εκείνες στο Δημόσιο, που κάνουν λόγο για σοβαρές μεταρρυθμιστικές τομές, όπου με επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με προσωπικό, θα παραχθεί ποιοτικό έργο, θα γίνονται μελέτες από τους Δήμους και έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι/χρήματα και ο σχεδιασμός θα είναι αρτιότερος. Ειδικά το δημόσιο χρήμα, που θα εξοικονομηθεί και θα μείνει στα ταμεία των Δήμων, δεν είναι αμελητέο στοιχείο.

Παράλληλα, το σύγχρονο management στις αναπτυγμένες χώρες, προστάζει πως οι υπάλληλοι θα πρέπει συνεχώς να βελτιώνονται με σεμινάρια, ώστε να αποδίδουν περισσότερο και όχι να ζουν με το φόβο της απόρριψης και της «ψευτοαξιολόγησης».

Ωστόσο, το ίδιο το κράτος μοιάζει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, συντηρώντας αυτό που στα έγγραφα ονομάζεται «αδυναμία των τεχνικών υπηρεσιών», την ώρα που συνεχώς αφαιρεί πολύτιμους πόρους από την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Και το σχετικό ζήτημα για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν οι υπηρεσίες των Δήμων, μοιάζει να έρχεται από... παλιά για να συνεχίσει στο μέλλον...

 

Π.Τ.