Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 19:37

Απελευθέρωση... λαγών στο Ν. Πρέβεζας – Αφιέρωμα του «Έθνος-Κυνήγι» στην περιοχή μας

Στις σελίδες του περιοδικού «Έθνος-Κυνήγι» φιλοξενήθηκε ο Ν. Πρέβεζας. Δείτε το αφιέρωμα της εφημερίδας:

 assets LARGE_t_11761_54532022_type12128

«Σε καταπράσινους λόφους με υψόμετρα πάνω από 300 μέτρα, με θέα το πρασινογάλαζο Ιόνιο, βρεθήκαμε πρόσφατα με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Πρέβεζας, έναν ιστορικό σύλλογο, σε μια κυνηγομάνα περιοχή της χώρας μας, στις όμορφες πλαγιές του παλιού Δήμου Ζαλόγγου, στην Καμαρίνα, στις Εκκλησιές και στην Κρυοπηγή.

Σκοπός μας η απελευθέρωση λαγών, έπειτα φυσικά από σχετική μελέτη, με την έγκριση του Δασαρχείου και με όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις. Μαζί με τον νέο πρόεδρο του συλλόγου κ. Μάριο Κουτζαμουράτογλου και τον αεικίνητο αντιπρόεδρο κ. Παύλο Βάσσιο.

 assets LARGE_t_11761_54532020_type12128

Οι λαγοί προέρχονταν από εγκεκριμένο εκτροφείο του Αγρινίου και στο παρελθόν έχουν απελευθερωθεί λαγοί από εκτροφείο της Πρέβεζας και εκτροφείο από τη Μακεδονία. Φυσικά ύστερα από διαγωνισμό μειοδοτικής τιμής και πάντα με γνώμονα την ανάμειξη στα αίματα.

Υστερα από σχετικές μελέτες, οι απελευθερώσεις έγιναν στις περιοχές Εκκλησιές, Καμαρίνα και Βαλαωρίτη Λούρου. Η εμπειρία αυτή είναι πραγματικά κάτι πολύ όμορφο.

Να βλέπεις τον λαγό να εξαφανίζεται σαν σφαίρα στην πυκνή βλάστηση της περιοχής, φέρνοντας τα πίσω πόδια μπροστά, σχεδόν πετώντας. Υπήρχαν λαγοί, που αν δεν ήξερες ότι ήταν εκτροφείου, σου δημιουργούσαν την εντύπωση ότι αυτοί οι λαγοί ξέρουν από δίωξη. Τέτοιο τρέξιμο, τέτοια αντίδραση.

 assets LARGE_t_11761_54532023_type12128

 

Σκηνές όμορφες, με φόντο τους καταπράσινους λόφους της περιοχής και κυρίως με υποσχέσεις για το μέλλον. Πρέπει να τονιστεί ότι η περιοχή της απελευθέρωσης γειτονεύει και με καταφύγιο άγριας ζωής αλλά και ότι είναι εμφανώς στερούμενη επιβλαβών. Ειδικά φέτος η παρουσία της αλεπούς είναι σπάνια, κάτι που επισημαίνεται από τους κατοίκους της περιοχής.

 

Το εκτροφείο


Παράλληλα, επισκεφθήκαμε και το εκτροφείο του Συλλόγου Πρέβεζας, σε μια περιφραγμένη έκταση 40 στρεμμάτων, ιδιόκτητη, στην περιοχή Κρυοπηγής Ζαλόγγου. Εκεί έγιναν και εργασίες που αφορούσαν το καθάρισμα της οργιώδους βλάστησης, που φέτος λόγω καιρού και εποχής δημιουργεί προβλήματα. Με περίφραξη ύψους δύο μέτρων, με δικό της πηγάδι και σύστημα τροφοδοσίας νερού, το εκτροφείο αποτελεί μια από τις δραστηριότητες του συλλόγου.

 assets LARGE_t_11761_54532021_type12128

 

Φυσικά σχεδόν τα πάντα με προσωπική εργασία των κυνηγών, εργασία με μεράκι και όνειρα. Οι κάτοικοι της Κρυοπηγής Ζαλόγγου, μία μέρα με πολλά τεσσάρια, στις 14-4-1944, έχασαν 23 συμπατριώτες τους, που εκτελέστηκαν από τους ναζί. Το Ζάλογγο, όπως και κάθε γωνιά αυτής της πικρής πατρίδας, διαχρονικά προσφέρει αίμα και παράδοση στον τόπο.

Για μια ακόμη φορά νιώσαμε την παράδοση, τη φιλοξενία και το χαμόγελο των κατοίκων της Πρέβεζας, που σας περιμένουν και φέτος το καλοκαίρι να απολαύσετε σε τιμές κρίσης τις ατέλειωτες ηπειρώτικες παραλίες του... Ιονίου. Γιατί οι κυνηγοί τιμάνε τους κυνηγούς.

 

 

Το νέο ΔΣ

Το νέο ΔΣ του Κυνηγητικού Συλλόγου Πρέβεζας, όπως προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές του Απριλίου 2015 και συγκροτήθηκε σε σώμα:

Πρόεδρος: Ο Μάριος Κοτζαμουράτογλου
Αντιπρόεδρος: Ο Παύλος Βάσιος
Γραμματέας: Ο Βασίλης Κουμπούλης
Κοσμήτορας: Ο Θωμάς Ντίτσος
Ταμίας: Ο Παπαδόπουλος Σταύρος
Μέλη: Ο Μπάκας Φώτιος και ο Παναγιώτης Μπαρκούζος».