Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015 02:26

Ο "Αρχέλων" στον Αμβρακικό Κόλπο-Εντυπωσιακό βίντεο και εικόνες

Στο επίκεντρο των ερευνών του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ" βρίσκεται ο Αμβρακικός Κόλπος. Πιο συγκεκριμένα από τις 20 Ιουνίου μέλη και επιστήμονες του Συλλόγου βρίσκονται στην περιοχή και προχωρούν στη «σύλληψη» θαλάσσιων χελωνών από μικρό σκάφος και μαρκάρισμα με αριθμημένα σήματα για παρακολούθηση των κινήσεών τους, ενώ λαμβάνεται δείγμα ιστού για γενετική ανάλυση.

arhelon3

Ο Αμβρακικός κόλπος αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον διατροφικό πεδίο για τις θαλάσσιες χελώνες και το 2002 ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα τηλεμετρίας (παρακολούθηση θαλασσίων χελωνών με δορυφορικούς πομπούς) που εξελίχθηκε το 2004 σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα απογραφής των χελωνών με συλλήψεις στα αβαθή νερά του κόλπου.

Οι εθελοντές -ερευνητές επιβαίνουν σε φουσκωτή βάρκα και συλλαμβάνουν τις χελώνες με την τεχνική του «ροντέο» (πηδούν από το σκάφος εν κινήσει πάνω στην χελώνα). Οι χελώνες αφού πιαστούν, ανασύρονται επί του σκάφους για συλλογή στοιχείων (μαρκάρισμα, μετρήσεις, δείγματα, GPS, κλπ) και αφήνονται ελεύθερες μετά από 15 λεπτά. Το πρόγραμμα του Αμβρακικού κόλπου δίνει δυνατότητες πολύ συχνής επαφής με τις θαλάσσιες χελώνες και γίνεται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

arhelon2

Η δραστηριότητα του ΑΡΧΕΛΩΝ τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιώσει μια σημαντική παρουσία χελωνών στην περιοχή, ιδιαίτερα κοντά στις εκβολές των ποταμών στο βορειοανατολικό κομμάτι του Κόλπου, αν και δεν έχει υπάρξει καταγραφή φωλεοποίησης μέσα στον Κόλπο. Οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν αυξημένο αριθμό χελωνών(έχουν ήδη καταγραφεί 72) και μειωμένο αριθμό τραυματισμένων ζώων.

arhelon5

Τα στοιχεία που αποστέλλονται από τους πομπούς που τοποθετήθηκαν προηγούμενα χρόνια σε χελώνες προκύπτει ότι κάποιες από αυτές κάνουν ένα μακρύ ταξίδι στην Μεσόγειο φτάνοντας ακόμη και μέχρι την Λιβύη ενώ επιστρέφουν και πάλι στην περιοχή μας.

Και φέτος δεν υπήρξαν ίχνη φωλεοποίησης, εκτός από την φωλιά που εντοπίστηκε στο Μονολίθι (δείτε εδώ), ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν εφόσον αυτή ολοκληρωθεί στα τέλη του Αυγουστου.

arhelon4

Στην ομάδα μετέχουν έλληνες και ξένοι εθελοντές οι οποιοι έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε στενή επαφή με τα πανέμορφα θαλάσσια πλάσματα τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλούς κινδύνους, με μεγαλύτερο τις δραστηριότητες που προκύπτουν από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Παράλληλα θα γίνει συλλογή σχετικών στοιχείων από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, καθώς και από αλιείς, οστρακοκαλλιεργητές και ιχθυοκαλλιεργητές με παράλληλη ενημέρωσή τους, ενώ θα γίνει και δοκιμαστική λειτουργία τηλεχειριζόμενου μοντέλου για καταγραφή των χελωνών στη θάλασσα.