Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 01:22

Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας: "Το θερινό ωράριο παραμένει ως έχει"

Στην καταγγελία ανυπόγραφου εντύπου με τίτλο «θερινό ωράριο» που μοιράστηκε στα καταστήματα της πόλης προχώρησε ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας δηλώνοντας κατηγορηματικά πως το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων παραμένει όπως έχει. «Μέγιστη εβδομάδα 48 ωρών με τρία απογεύματα κλειστά και αργία την Κυριακή».

Στο ανυπόγραφο έντυπο που μοιράστηκε παρουσιάζεται σαν ωράριο καταστημάτων η λειτουργία τους και μετά τις 9 μμ καθώς και τα απογεύματα της Δευτέρας της Τετάρτης και του Σαββάτου, με τον εμπορικό σύλλογο να επισημαίνει ότι η προσπάθεια παράτασης λειτουργίας των καταστημάτων και παράνομη είναι, στην παρούσα φάση, αλλά και επιζήμια θα αποβεί για την πλειοψηφία των μικρομάγαζων της πόλης. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Πρέβεζας αναφέρει:

«Το να μοιράζεις την ήδη συρρικνωμένη πελατεία σε περισσότερες ώρες λειτουργίας δεν είναι κερδοφορία, δεν εξασφαλίζει καν την επιβίωση, αντίθετα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο καθώς πολλαπλασιάζονται οι νεκρές ώρες ενώ τρέχει αντίθετα το ρεύμα και τα άλλα λειτουργικά έξοδα.

Κάθε συνάδελφος πρέπει να έχει κατά νου ότι η πελατεία δεν έρχεται, όχι γιατί δεν την εξυπηρετούν οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά γιατί δεν τής φτάνουν αυτά που εισπράττει, για να πληρώσει τους φόρους, τα χαράτσια , την ΔΕΗ, τα Δημοτικά τέλη, τα τεκμήρια διαβίωσης.

Κάθε συνάδελφος πρέπει να γνωρίζει ότι την τουριστική ανάπτυξη δεν την φέρνουν οι φωτισμένες βιτρίνες των καταστημάτων. Αυτός που δεν μπορεί να διαθέσει για τα απαραίτητα όλη την ημέρα δεν πρόκειται να τα βρει την νύχτα. Αλήθεια, τι περίεργη καταναλωτική συνήθεια είναι αυτή που ανακάλυψαν οι «ανώνυμοι» εμπνευστές του «θερινού ωραρίου» να συνωστίζονται οι πελάτες τα απογεύματα της Δευτέρας. της Τετάρτης και του Σαββάτου, ενώ όλες τις υπόλοιπες ώρες λειτουργίας είναι άφαντοι;

agora

Το γεγονός ότι κατά την σεζόν που διανύουμε θα είναι λιγότεροι, Έλληνες και αλλοδαποί, αυτοί που θα πάνε διακοπές, δεν οφείλεται στο ότι δεν λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα αρκετές ώρες, για να εξυπηρετηθούν, αλλά γιατί τα λαϊκά εισοδήματα στραγγαλίζονται, για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Αν έφτανε η παράταση λειτουργίας των καταστημάτων, για να εξασφαλιστεί η επιβίωση, γιατί δεν απαντούν οι εμπνευστές του «θερινού ωραρίου» γιατί τα μαγαζιά κλείνουν ακόμα και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς πχ στην Λευκάδα ;

Είναι μήπως θέμα ατομικής ικανότητας χειρισμού της επιχείρησης; Τότε ας υπογράψουν, επώνυμα, το κείμενό τους, τόσο,, για να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους όσο και για να έχουν γνώμη και οι υπόλοιποι πόσο έχουν καταφέρει να εμποδίσουν την επίδραση της κρίσης στις επιχειρήσεις του ο καθένας, πολύ περισσότερο που συστηματικά για χρόνια πολλοί εξ αυτών παραβίαζαν το ωράριο!!

Συνάδελφοι

το αίτημα της κατάργησης , απελευθέρωσης, του ωραρίου καθώς και της κατάργησης της αργίας της Κυριακής, είναι αίτημα των ιδιοκτητών των πολυκαταστημάτων. Σκεφτείτε τι έπαθαν τα μπακάλικα και τι παθαίνουν τα μίνι μάρκετ από τις αλυσίδες τροφίμων, για να δείτε τι κρύβεται πίσω από τέτοιου είδους σκοπιμότητες. Μην δεχθείτε να γίνεται ο προπομπός της επέλασης την αλυσίδων ένδυσης- υπόδησης και στην πόλη μας.

Ακόμα και αν υπάρξει μια φυσιολογική αύξηση της αγοραστικής κίνησης, λόγω εποχής, αυτήν θα επιχειρήσουν να την καρπωθούν τα καταστήματα που θα μπορούν να στηρίξουν με υπηρεσίες το αυξημένο ωράριο.

Το ΔΣ δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων να γίνει όχημα για την σύνθλιψη των μικρομάγαζων της πόλης. Για το θέμα αυτό ζητάει την συνδρομή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.

Συνάδελφοι απάντηση στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, στην αγωνία του καθενός και της καθεμιάς, για να κρατήσει την επιχείρησή του δεν μπορεί να δώσει ο στραγγαλισμός της ζωής μας, ο ευτελισμός της αξιοπρέπειάς μας. Δεν μπορεί να δώσει η επικράτηση συνθηκών εργασίας μεσαίωνα. Αυτές οι πρακτικές κρύβουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων μας και μεταθέτουν την ευθύνη στον καθένα μας, στο πόσο ικανοί ή όχι είμαστε. Αυτές οι πρακτικές απαλλάσσουν τις κυβερνήσεις που παίρνουν το ένα μέτρο μετά το άλλο, για να βγάλουν το μικρομάγαζο απ' τη μέση και να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, τα MAL και τα Clusters, τα ΖΑΡΑ και τα Sprider.

Το ΔΣ του Συλλόγου καλεί κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να πυκνώσει τις γραμμές του. Στην συντονισμένη επίθεση που δεχόμαστε, απ’ το μεγάλο κεφάλαιο (δείτε την συκοφαντική διαφήμιση του ΤΖΑΜΠΟ), απ΄ τους κυβερνώντες και την ΕΕ, η απάντηση πρέπει να είναι μόνο μία: Η οργανωμένη αντίσταση και ανυπακοή, η έκφραση της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης. Το σύνθημά μας πρέπει να είναι ότι απέναντι σ΄ όλους αυτούς κανένας δεν θα είναι μόνος του.

Οι στόχοι του Συλλόγου για το ωράριο είναι:

• Κατάργηση των νόμων και διατάξεων , ΚΥΑ 1162/1997 , Ν. 2224/1994 και 3377/2005 που απελευθέρωσαν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων προς όφελος των πολυκαταστημάτων.

• Ενιαίο υποχρεωτικό ωράριο για όλα τα καταστήματα και πολυκαταστήματα. Ανώτερο όριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων, μικρών-μεγάλων, 48 ώρες την εβδομάδα, συνεχόμενο ωράριο με τρία απογεύματα κλειστά.

• Να κατοχυρωθεί νομοθετικά η αργία της Κυριακής.

• Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, 35ωρο – 7ωρο – 5θήμερο για όλους τους εμποροϋπαλλήλους.»