Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 02:23

Τη μνήμη του τοπικού Άγιου Ιερομάρτυρα Αλκίσωνος τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης

Τη μνήμη του τοπικού μας Άγιου Ιερομάρτυρα Αλκίσωνος, Μητροπολίτη Νικοπόλεως του Ομολογητού τίμησε την Κυριακή το απόγευμα η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, η οποία τέλεσε μέγα αρχιερατικό εσπερινό στα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αλκίσωνος, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου.

IMG 6056

Ο εορταστικός εσπερινός τελέστηκε φέτος για τρίτη φορά στο συγκεκριμένο σημείο με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου για να τιμηθεί η μνήμη του Αλκίσωνος, ο οποίος έζησε στη Νικόπολη τον 6ο αιώνα μ.Χ. ως Μητροπολίτης, ενώ τον Εσπερινό τίμησε με την παρουσία του ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Δημήτριος Αργυρός, διευθυντής της ανωτάτης εκκλησιαστικής ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, ο οποίος μίλησε για τον Άγιο Ιερομάρτυρα και το σημαντικό του έργο.

IMG 6047

«Ο Αλκίσων είναι ένα πρόσωπο μάρτυρος, ομολογητού μάρτυρος. Δεν τον πίεσαν, δεν μαρτύρησε κάτω από αλλόθρησκους, αλλά κάτω από Χριστιανούς. Είναι ο Αλκίσων ένα πρόσωπο το οποίο, όπως και οι προκάτοχοί του αλλά και οι διάδοχοί του, ρυθμίζουν την πνευματική εκκλησιαστική ζωή μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Είναι η Νικόπολη που έχει τέτοιο δείκτη πολιτισμού και τέτοια χριστιανική πνευματική ζωή υψηλοτάτη, αγιοτάτη, με άσκηση και βίωμα, η οποία επέτρεπε να αναδεικνύει τέτοιους κληρικούς και αρχιερείς οι οποίοι καθόριζαν εν πολλοίς την τύχη της εκκλησίας μας, την έκφραση δηλαδή της αληθινής πίστεως σε επίπεδο οικουμενικό. Ακριβώς διότι ο κόσμος επικοινωνούσε στο μεγάλο ενιαίο Βυζαντινό κράτος. Αυτό τον Μάρτυρα γιορτάζουμε σήμερα και είναι πολύ ωραία και εκκλησιαστική η απόφαση να τελείται ο Εσπερινός εδώ σε αυτή τη Βασιλική που και αυτός λειτουργούσε» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Αργυρός

IMG 6076

Η Βασιλική Β (Αλκίσωνος), ο μητροπολιτικός ναός της Νικόπολης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης και χρονολογείται στα μέσα του 5ου αι. Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων πεντάκλιτη βασιλική, με βοηθητικά προσκτίσματα στα νοτιοδυτικά και επιμήκη μνημειακή στοά στο δυτικό τμήμα της. Στο μέσον περίπου του κεντρικού κλίτους διατηρείται αποσπασματικά ο άμβωνας. Τα δάπεδα κοσμούνταν με μαρμαροθετήματα σε ποικίλα σχέδια, ενώ ψηφιδωτά κοσμούσαν το νάρθηκα, το τρίστωο αίθριο και χώρους των προσκτισμάτων.

Δείτε το βίντεο:

Να σημειώσουμε πως σήμερα Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 καί ὥρα 7-10 π.μ θά τελεσθεῖ Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Χαραλάμπους.

IMG 6081