Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015 02:39

«Μαϊμού» ελεγκτές του ΕΦΕΤ εξαπατούν επιχειρηματίες στην Ήπειρο

Την προσοχή του επιχειρηματικού κλάδου εφιστά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, καθώς στο χρονικό διάστημα των δύο τελευταίων μηνών σημειώνονται καθημερινά δεκάδες περιπτώσεις αντιποίησης αρχής με απατεώνες να υποδύονται τους ελεγκτές έχοντας ως σκοπό να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους επιχειρηματίες.

Η πρακτική αυτή είναι γνωστή από το παρελθόν και συχνά ιδιαίτερα κερδοφόρα για αυτούς που την ασκούν, καθώς περιλαμβάνει την «επίσκεψη» σε κάποιον επιχειρηματία με την πρόφαση του ελέγχου και «διευκόλυνση» ως προς την αποπληρωμή του προστίμου μετά από την εύρεση δήθεν παραβάσεων. Οι εν λόγω απατεώνες συνηθίζουν δηλαδή να ζητούν χρηματικά ποσά από τα θύματά τους, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Από την άλλη πλευρά, οι απολαβές αυτού του «επαγγέλματος» δεν περιορίζονται μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά επεκτείνονται και σε άλλου είδους διευκολύνσεις όπως είναι δωρεάν σίτιση ή παραμονή σε εστιατόρια και ξενοδοχεία ή ακόμα και απόσπαση πληροφοριών από επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ο ΕΦΕΤ με την αύξηση των κρουσμάτων να «χτυπάει κόκκινο» το τελευταίο δίμηνο, διότι σημειώνονται δεκάδες περιστατικά τέτοιου τύπου καθημερινά μόνο στην περιοχή της Ηπείρου, ενώ στο παρελθόν ήταν σπάνια και σποραδικά.

Όπως τόνισε ο Διευθυντής του Φορέα στα Γιάννενα Μιλτιάδης Ζήκος, οι επιχειρηματίες οφείλουν να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε τυχόν ελέγχους και να ζητούν από τους ελεγκτές την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας, την εντολή ελέγχου αλλά και την εντολή μετακίνησης. Τα δύο τελευταία έγγραφα μπορούν να εκδοθούν μόνο από τους διευθυντές των κατά τόπους τμημάτων του ΕΦΕΤ μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί αν αυτά που έχει επιδείξει ο εκάστοτε ελεγκτής είναι πλαστά ή όχι. Επιπλέον, οι κανονικοί υπηρεσιακοί έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ πραγματοποιούνται πάντα παρουσία δύο ελεγκτών οι οποίοι δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να ζητήσουν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Στην περίπτωση πάλι που κάποιος επιχειρηματίας διαπιστώσει πως τον έχει προσεγγίσει απατεώνας, θα πρέπει να καταγγείλει το περιστατικό όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην αστυνομία.

Με σκοπό την εξάλειψη αυτού του φαινομένου, ο ΕΦΕΤ έχει απευθυνθεί στον Εισαγγελέα και στο αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς όμως να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ έχει κινητοποιηθεί ώστε να ενημερωθούν και όλα τα Επιμελητήρια.

πηγή: vimanews.gr