Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012 23:05

Επιστημονικά εξηγείται η «έξοδος» των ψαριών στην στεριά της Πρέβεζας

Στις 21 Ιουνίου το www.atpreveza.gr είχε καταγράψει ένα σπάνιο περιστατικό (διαβάστε εδώ), με ψάρια να βγαίνουν μέσα από το νερό στην παραλία της Πρέβεζας. Η εν λόγω σκηνή έχει επαναληφθεί μάλιστα κι άλλες φορές. Υπάρχει μια σειρά επιστημονικών συμπερασμάτων, που εξηγούν το φαινόμενο αυτό.

Ο δρ Μάνος Κουτράκης από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας στη Νέα Πέραμο Καβάλας, μιλώντας σε πολιτική εφημερίδα, ανέφερε πως συνήθως τέτοια συμπεριφορά εκδηλώνει η φρίσσα, που είναι ένα πελαγίσιο ψάρι που μοιάζει με σαρδέλα.

Μία εξήγηση που δίνει είναι πως κάποια μεγάλα ψάρια μπορεί να κυνηγούν τις φρίσσες (π.χ. δελφίνια).

Οπως επισημαίνει ο κ. Κουτράκης σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένες φρίσσες πήδηξαν σε βράχια που βρίσκονταν ενάμισι μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση μέχρι πέντε μέτρα από αυτή. Το μήκος τους κυμαινόταν από 15,7 μέχρι 21,1 εκατοστά και το συνολικό βάρος των ψαριών που πήδηξαν στη στεριά έφθανε τα 90 κιλά!

Οι επιστήμονες λένε ότι ορισμένα είδη ψαριών μπορεί να πεταχτούν έξω από το νερό εξαιτίας κάποιου θορύβου που τα αναστατώνει. Οπως ένα σκάφος με δυνατές μηχανές ή από μια άγκυρα που πέφτει.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ένας από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσει ένα μεγάλο κοπάδι ψαριών σε τέτοια συμπεριφορά είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Αν τις προηγούμενες μέρες έχουν καταγραφεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχει νηνεμία, τότε μπορεί τα ψάρια να ορμούν από τα βαθύτερα νερά προς την επιφάνεια για να βρουν οξυγόνο.

Εξαιτίας της ζέστης και της άπνοιας, οι ποσότητες διαλυμένου οξυγόνου στα βαθύτερα νερά μπορεί να μειωθούν και τα ψάρια να συγκεντρώνονται στην επιφάνεια όπου η περιεκτικότητα σε οξυγόνο είναι μεγαλύτερη. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές σε διάφορες περιοχές της χώρας.