Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 03:30

Σε οικονομική ασφυξία οι δήμοι...

Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται οι δήμοι, σύμφωνα με τους δημάρχους, εξαιτίας της δραματικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Όπως επισημαίνουν η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη επέφερε σοβαρότατα θεσμικά αλλά και οικονομικά προβλήματα που όπως επισημαίνουν, τους έχουν φέρει στο όριο της απόγνωσης.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα να αντεπεξέλθουμε σε βασικές υπηρεσίες προς τους Δημότες» τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης σημειώνοντας πως τόσο τα έσοδα των Δήμων όσο και οι επιχορηγήσεις είναι μηδενικά.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει μικρά μεν αλλά πολλά καθημερινά προβλήματα των πολιτών και φορτώνεται το μεγαλύτερο βάρος» τονίζει ο κ.Μπαΐλης θεωρώντας αναγκαία την υποστήριξη του θεσμού από το κράτος, ενώ σε επαφές που είχε με Δημάρχους της περιοχής εκφράστηκε η κοινή αγωνία τους για το μέλλον των Δήμων.

«Ήδη έχουμε ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή της αντοχής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πάργας κ. Αθανάσιος Λιόλιος και τόνισε ότι το κράτος θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για να μπορέσει στη συνέχεια η αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί με τη σειρά της στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πολίτες. Παρόλο που από την δημοτική αρχή Πάργας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε προχώρησε σε συμμάζεμα και εξορθολογισμό των οικονομικών, η υποχρηματοδότηση –σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο- δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου Ζηρού κ. Δημήτρη Γιολδάση ο οποίος τόνισε ο δήμος δεν θα μπορεί σε λίγο να ανταποκρίνεται στις πιο βασικές του υποχρεώσεις και μάλιστα δήλωσε ότι φέτος στα ταμεία του δήμου δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ με αποτέλεσμα η λειτουργία του δήμου να είναι οριακή. «Αν συνεχιστεί η κατάσταση» συνέχισε ο Δήμαρχος Ζηρού «δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές βασικές ανάγκες των δημοτών».