Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012 02:34

Φρέσκες ιδέες στην 1η ημερίδα εκτροφής σαλιγκαριών της Helix Hellas

Κέντρισε το ενδιαφέρον, όσων βρέθηκαν στην σχεδόν γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Margarona Royal στην Πρέβεζα, η 1η ημερίδα εκτροφής σαλιγκαριών που διοργάνωσε η εταιρία Helix Hellas- Ανοικτά Εκτροφεία Σαλιγκαριών.

Ο ιδιοικτήτης της Helix Hellas και αντιπρόσωπος-αποκλειστικός συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας, Βαγγέλης Μπούσιος στην εισηγητική του ομιλία, ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη, τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Φραγκούλη, τους χορηγούς επικοινωνίας (ανάμεσά τους ήταν και το www.atpreveza.gr) και την κα Μαρία ντε Ρόζα Νάστα, για τη βοήθειά της στη μετάφραση.

IMG 6069

Παρουσίασε επίσης από το βήμα της ημερίδας και ευχαρίστησε προσωπικά για την στήριξή του, τον Πρόεδρο του διεθνούς ινστιτούτου σαλιγκαροτροφίας του Cherasco της Ιταλίας, κ. Giovanni Avagnina, ο οποίος ανέλαβε και την ενημέρωση των συμμετεχόντων στην ημερίδα.

Ο κ. Μπούσιος τόνισε ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία η ημερίδα για τους ενδιαφερόμενους για εκτροφή σαλιγκαριών, να ενημερωθούν στον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ ξεκαθάρισε ότι η σαλιγκαροτροφία είναι συμβολαιακή γεωργία και ότι η Helix Hellas αγοράζει με συμβόλαιο όλη την παραγωγή των υποψηφίων καλλιεργητών.

Την ημερίδα χαιρέτισε και ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Χρήστος Μπαϊλης, ο οποίος ανέφερε: «Είμαι πολύ χαρούμενος, που ένα παιδί που το ξέρω από μικρό, ανέλαβε την πρωτοβουλία να γίνει αυτή η ημερίδα. Η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη και χρειάζεται να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται να πάμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς οι δημόσιες επενδύσεις έχουν ''πεθάνει''.

IMG 6078

Να πάμε σε νέες καλλιέργειες και νέες ιδέες, τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία.

Έμαθα ότι ο Ιταλός προσκεκλημένος της ημερίδας ήταν 28 χρόνια Δήμαρχος στην πόλη του. Αυτό λέει πολλά. Είναι άτομο αποδοχής και έχει μεγάλη γνώση στην καλλιέργεια του σαλιγκαριού, που δίνει και ένα νέο όραμα για την τοπική μας οικονομία».

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κ. Giovanni Avagnina, ο οποίος έχει αφιερώσει 40 χρόνια από τη ζωή του, στην εκτροφή σαλιγκαριών, που είναι πλέον μία ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα. Το 1973 ίδρυσε το κέντρο σαλιγκαροτροφίας στο Cherasco της Ιταλίας, που λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας.

IMG 6081

Πέντε χρόνια μετά ίδρυσε τον Εθνικό Συνεταιρισμό Εκτροφέων σαλιγκαριών, που αναγνωρίστηκε αμέσως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιταλίας. Είναι διαχειριστής και υπεύθυνος πολλών εταιριών εκτροφής σαλιγκαριών, ενώ διευθύνει και την εφημερίδα της σαλιγκαροτροφίας.

Ο κ. Avagnina, χρησιμοποιώντας και εικόνες-slides από πρότυπες μονάδες σαλιγκαροτροφίας ανά την Ευρώπη, ανέλυσε τον ορθό τρόπο εκτροφής των σαλιγκαριών και τόνισε το γεγονός ότι μόνο οι παραγωγοί που πειθαρχούν, προχωρώντας βήμα-βήμα στην εκτροφή, είναι εκείνοι που βγαίνουν κερδισμένοι από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Στάθηκε στη ζήτηση που έχει το σαλιγκάρι στο εξωτερικό, καθώς και στις «παγίδες» που πρέπει να αποφύγουν οι παραγωγοί, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει περιθώριο κέρδους στον παραγωγό, εφόσον η καλλιέργεια γίνει με προγραμματισμό και μεθοδικότητα.

Η Helix Hellas ιδρύθηκε το 2010 με έδρα την Πρέβεζα, έχοντας ως κύριο αντικείμενο και στόχο, τη δημιουργία ανοικτών εκτροφείων σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου πανελλαδικά και σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας, παρέχει στους υποψήφιους καλλιεργητές:

Πιστοποιημένους γεννήτορες σαλιγκαριών.

 

Πιστοποιημένους βιολογικούς σπόρους.

 

Ειδικό δίχτυ εσωτερικής περίφραξης helitex.

 

Την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποστήριξη.

 

Την απορρόφηση ολόκληρης της παραγωγής με συμβόλαιο.

Το εκτροφείο της εταιρίας βρίσκεται στην περιοχή Αγία Φανερωμένη στην Πρέβεζα. Η Helix Hellas οργανώνει τακτικά επισκέψεις στο εκτροφείο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους υποψηφίους εκτροφείς να έχουν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Βαγγέλη Μπούσιο (τηλ. 6976615510 και email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).